Kategorier
Mat och Dryck

Kaffemaskiner och kapselmaskiner

Typer av kaffemaskiner

Den gamla klassiska kaffebryggaren och perkolatorbryggaren har på senare tid fått ordentlig konkurrens. Idag finns en rad olika kaffemaskiner, såsom till exempel kapselmaskiner och espressomaskiner, att tillgå på marknaden.

Vad är en kaffemaskin?

En kaffemaskin är en apparat som gör att man kan tillreda olika typer av kaffedrycker i en och samma maskin. Vissa kaffemaskiner kan även användas för att tillreda te, chokladdrycker, med mera. På så sätt är en kaffemaskin alltså mer mångsidig än en traditionell kaffebryggare eller en perkolatorbryggare. Samtidigt är givetvis priset lite högre för en genomsnittlig kaffemaskin än för en kaffebryggare/perkolator av genomsnittlig kvalitet.

Kapselmaskiner

Nespresse kaffekapslar
Nespresso kaffemaskiner och kaffekapslar i varierande styrkor

En kapselmaskin är en helautomatisk kaffemaskin som underlättar tillredning av espresso och andra varma drycker. Störst på kapselmaskiner och kaffekapslar är tveklöst Nespresso.För de flesta kapselmaskiner räcker det med ett knapptryck för att du ska få en värmande och stärkande kopp av din favoritdryck. Vissa kapselmaskiner har fler funktioner, till exempel manuell termostat och inbyggd mjölkskummare. För att påbörja bryggningen behöver du bara fylla på vatten, sätta på bryggaren, låta bryggaren värma upp, placera en kaffefylld kapsel i avsedd plats i maskinen och sedan välja styrka/koppstorlek. Bryggningen sker sedan helt automatiskt.

Espressomaskin

En espressomaskin är en betydligt mer avancerad kaffemaskin än en kapselmaskin. Vissa modeller är mer eller mindre automatiska men det krävs ändå att du känner till hur maskinen fungerar för att du ska kunna göra dig en god kopp espresso.

De espressomaskiner som säljs i handeln för hemmabruk är i princip av samma typ som de som används av professionella baristas på caféer. Till exempel är båda typerna av kaffemaskin pumpdrivna. Skillnaden ligger oftast i att en espressomaskin för hemmabruk skummar mjölken från samma pip som den brygger kaffet, medan en espressomaskin för professionellt bruk har en separat funktion för att skumma mjölken. Det gör att det går snabbare att tillreda en kaffedryck med en professionell espressomaskin.

Kategorier
Mat och Dryck

Kaffe, kaffebönor och kafferecept

Kaffe från smakrika kaffebönor

kaffebönorDet sägs att finländarna dricker mest kaffe per person och år i hela världen. Det sägs också att vi svenskar kommer på en god andraplats. Det stämmer nog. Hur många svenskar dricker inte minst en kopp kaffe per dag? Vad är en fika utan kaffe? Och vem behöver inte en kopp kaffe för att vakna på morgonen när det är mörkt och kallt ute?

Historien förtäljer att kaffedrickandet började i Etiopien ungefär vid starten för vår moderna tideräkning. Därefter tog det ett tag för traditionen att leta sig till Europa, men i mitten av 1600-talet kunde åtminstone de välbärgade i Europa dricka en daglig kopp kaffe. Enligt uppgift kom kaffet till Sverige 1685. Idag kommer kaffet vi dricker främst från Sydamerika och Mellanamerika. Brasilien och Colombia är några av de största producenterna av kaffe. Det var i mitten av 1800-talet som kaffehuset Gevalia startade och drog igång sitt kafferosteri i Gävle där man fortfarande rostar kaffe och tar fram nya smakkombinationer. Gevalia tillhör de mest populära kaffet i Sverige.

Hälsosamt eller hälsofarligt?

Genom historien har kaffet varit föremål för intensiva debatter, till och med på riksdagsnivå. Under vissa perioder, särskilt på 1700-talet, var kaffedrickandet faktiskt förbjudet i Sverige. Om man ertappades med att ta en tår bestraffades man med böter.

Kaffe innehåller stora mängder koffein. Koffein är ett centralstimulerande ämne som motverkar trötthet och kan öka den fysiska prestationsförmågan. Det finns också studier som visar på att koffein ökar fettförbränningen. Att koffein är ett relativt potent centralstimulerande ämne visar sig framför allt när personer som inte är vana vid att dricka kaffe dricker flera koppar av drycken. Vanliga bieffekter är rastlöshet, skakningar, sömnlöshet och illamående.

Hälsoexperterna är oense om huruvida kaffe ska anses vara hälsofrämjande eller inte. Klart är att kaffe innehåller mängder av antioxidanter i form av polyfenoler. Antioxidanter ger kroppens celler en motståndskraft mot fria radikaler och sägs till exempel kunna motverka vissa cancerformer. En del av den hälsofrämjande effekten av kaffe kommer också av att kaffedrickande är socialt. Många studier visar på att kaffedrickare håller sig mentalt friska längre upp i åldrarna än personer som inte dricker kaffe.

Kaffebönor är avgörande för kaffets styrka och karaktär. Den starka smaken kommer av att kaffebönorna är rostade. Ju kraftigare rostning, desto mer smak. Mängden kaffepulver avgör självklart också hur smakrikt kaffet blir. Den karakteristiska doften kommer av ämnet furfurylmerkaptan.

Till ett gott kaffe passar det utmärkt med tex en bakelse eller tårta, eller varför inte till bröllopet och bröllopstårtan. Vill du har mer tips för bröllopet kan du få inspiration till bröllopsmiddagen här! Kaffekulturen är oerhört stark i Sverige och aldrig förr har det funnits så många caféer.

Klassiska kafferecept och kaffedrycker

Fram till för några decennier sedan drack de flesta svenskar sitt kaffe i form av bryggkaffe, med eventuellt en skvätt mjölk eller grädde och en sockerbit eller två. Idag har kaffeälskaren många fler varianter att välja mellan, och moderna kaffemaskiner kan tillreda utsökta kaffedrycker. Här är några mycket klassiska kafferecept att prova på.

Cappuccino

En underbar kopp cappuccino

Italienarna är mästare på att skapa kafferecept ,och cappuccinon räknas som ett av de mest klassiska recepten. En capuccino består av tre delar, nämligen en del espresso (eller mycket starkt kokkaffe), en del mjölk och en del mjölkskum. Du börjar med att hälla kaffet i en cappuccinokopp. Nästa steg är att värma mjölken tills dess att du når den så kallade rykpunkten. Nu vispar du upp ett mjukt skum från mjölken. Sedan är det bara att addera mjölken och skummet till kaffet. Gör du rätt kommer de olika delarna att blandas samtidigt som du får en vacker krans av skumfyllt kaffe kring kanten av koppen.

Kaffe Latte

Latte är italienska för mjölk, och mjölk är därför en av huvudingredienserna i kaffe latte. När du tillagar ett glas kaffe latte (en latte ska serveras i ett högt glas med en lång sked) ska du först koka ett lite starkare kaffe alternativt tillreda en kopp espresso. Nästa steg är att värma mjölk. Välj gärna mjölk med lite högre fetthalt, både för smakens och konsistensens skull. Häll sedan ner mjölken i kaffet och se till att fördelningen blir cirka ¼ del kaffe och ¾ mjölk.

Caffe macchiato

Det finns flera olika kafferecept som innehåller ordet macchiato. Macchiato är italienska för ”fläckig” och när det handlar om kafferecept betyder det att antingen kaffet eller mjölken ”fläckas” av den andra ingrediensen. Caffe macchiato är en populär kaffedryck där kaffet är i fokus. Grunden är en kopp espresso. Mjölken, som helst ska vara ångad, adderas på toppen av kaffet.

Kategorier
Mat och Dryck

Barolo, kungarnas vin i Italien

Barolo är ett italienskt vin som klassas som det finaste av italienska viner och benämns DOCG. DOCG-vinet (Denominazione di origine controllata e garantita) produceras i Piemonte i norra Italien.

Prime Wine- Casas Patronales

barolo vingårdTvå av Svergies mest kritikerrosade viner har fått en röd bror. Prova Casas Patronales. Casas Patronales Carmenere/Cab/Syrah BiBart. nr 7337008

Druvorna har skördats och hanterats separat innan den slutgiltliga blenden gjorts och vinet fyllts. Carmenere har lagrats på fransk ek och Cabernet Sauvignon och Syrah på amerikanska ekfat (3:e årsfat, ca 4-5 månader).

Vinet kombinerar en koncentrerad mörk fruktighet av plommon och mörka bär med friskhet och drickvänlig charm. Kryddiga toner av rostat kaffe, choklad, vanilj, torkade örter och peppar samt ett intressant inslag av soya (typicitet från Carmenere). Fin och stadig tanninstruktur avrundas av fruktens generositet och bidrar till vinets långa eftersmak.

Vinet passar ypperligt som ”allroundvin” men även till bufféer där många smaker kombineras. Det passar även till smakrika pastarätter, grytor, stekta och grillade rätter av kött och fågel samt till diverse ostar.

Kategorier
Mat och Dryck

Köp marsipan till bakelser

Marsipan är en degmassa som tas fram genom att blanda samman socker och mandel genom malning, man tillsätter även florsocker, äggvita och eventuell karamellfärg. Det är mandelns olja som gör att massan håller samman. Kvalitén på marsipan baserar sig på hur hög andel mandel som marsipanen innehåller, desto högre andel ju bättre kvalitét. Orter som är kända för högkvalitativ marsipan är Tysklands Lubeck och Danmarks Odense. I Ungern har man tillägnat ett museum för marsipan i Pécs.

Man skall ej förväxla marsipan med mandelmassa som är snarlik och måste minst ha 50% andel mandel.

Marsipanrulltårta

Kavla ut marsipan och lägg på nötter och torkade frukter som är grovhackade över den utkavlade marsipanen. Rulla ihop med händerna till en rulle och lägg på ett avlångt fat eller bräda täckt i folie. Smält blockchoklad och häll över rullen, lägg svalt och låt stelna. När chokladen hårdnat är det färdigt för att äta. Skär upp vartefter du äter så torskar det inte ut lika snabbt.

Marsipanlängd med choklad

Användningsområden för marsipan

Med marsipan gör man olika bakverk och konfektyr. Till en princesstårta kavlar man ut grön marsipan och lägger över som ett täcke. Marsipangrisar formger man med händer och kan doppa i choklad. Marsipankulor med eventuell chocklad är uppskattat julgodis.

Marsipan används för att framställa bla följande.

Marsipangrisar

Används ofta till julen. Marsipan formad till små grisar, gärna doppade i choklad till halva kroppen. För att piffa upp marsipangrisen kan man knyta ett rött julband runt magen och stoppa i en silverpärla (ätbar) i munnen.

Marsipantårtor

Marsipan används till tårtor som princesstårta Operatårta.

Dammsugare

Fylld med arrax med chokladdoppade ändar.

Gustav Adolfs bakelse

Bakelse skapad av konditorn Carl Bräutigam på det välkända Bräutigams till minne av Gustav II Adolf.

Kategorier
Mat och Dryck

Bli en stjärnkock

Sitter du som klistrad framför TV:n när aspirerande mästerkockar från hela landet gör sitt bästa för att få juryns gillande? Vill du bli bättre på att laga mat för att imponera på familj och vänner? Vill du helt enkelt äta godare mat hemma? Du kan bli en riktig stjärnkock du också, men du ska vara beredd på att det inte direkt går i en handvändning. Det finns forskning som pekar på att det krävs 2000 timmars studier för att bli riktigt bra på någonting. Det är alltså bara att börja nu!

Börja på din egen nivå

Om du vill bli pilot hoppar du inte in i första bästa jumbojet och börjar dra i spakarna, eller hur? På samma sätt är det ingen bra idé att plocka fram det svåraste receptet i kokboken. Risken är stor att du misslyckas och då är det lätt hänt att du tappar sugen. Börja i stället din resa mot att bli en riktig stjärnkock på en nivå du känner dig trygg med för att sedan avancera i takt med att förklädet blir allt mer använt.

Lär dig grunderna

Inom matlagning finns det en mängd moment som ständigt återkommer. Ta till exempel redning av en sås. Ju skickligare du är på de grundläggande momenten, desto bättre resultat kommer du att få. Dessutom går matlagningen snabbare, vilket gör att du har tid att experimentera mer. Lär dig grunderna så de sitter i ryggmärgen.

Bli inspirerad och läs på

Alla stjärnkockar spenderar mycket tid på att läsa om mat och på att prova nya råvaror. De letar helt enkelt efter inspiration. Om du vill bli en stjärnkock ska du följa mästarnas linje. Det finns tusentals kokböcker och ännu fler matbloggar på nätet. Använd inspirationen för att skapa egna kulinariska läckerheter i köket.

Kategorier
Mat och Dryck Presenter och gåvor

Choklad till njutning


När du sätter tänderna i en bit härlig choklad tänker du kanske inte på chokladens resa från kakaoträd till färdig chokladkaka. Det är en spännande resa. Den börjar i regnskogen i Sydamerika eller Centralamerika.

Från böna till pulver

Kakaoträdet är en ganska märklig skapelse. Det blir sällan högre än 10 meter och det är extremt känsligt för både torka och regn, sol och blåst. I regel brukar odlarna planera minst ett annat träd tillsammans med kakaoträdet för att trädet ska kunna få ett skydd mot vädrets makter.

Kakaofrukterna, som är i form av kapslar som liknar vattenmeloner men som har ett betydligt grövre skal, växer antingen på grenarna eller direkt på stammen. För att få ner frukterna från träden använder odlarna speciella knivar placerade på långa skaft. Till skillnad från exempelvis skörd av kokosnötter är det ingen god idé att klättra på stammen. Stammen är för späd och ömtålig för det.

När kakaofrukten väl är skördad skär odlaren upp den och plockar ut bönorna. En kakaofrukt innehåller normalt mellan 20-30 bönor som är ungefär lika stora som mandlar. Det första steget i tillverkningen av kakao är fermenteringen. Genom fermenteringen, som pågår i upp till en vecka, antar kärnan en brun färg och hela bönan blir mer porös till sin natur.

Nästa steg är torkningen. Bönorna torkas i upp till två veckor för att det mesta av vattnet ska försvinna. Innan man kan göra kakaopulver eller helt enkelt äta bönorna som de är i form av så kallade nibs, måste bönorna sedan rostas. Det är, till skillnad från de två första stegen, en snabb process. Rostningen tar inte mer än en halvtimme.

Det sista steget i den grundläggande förädlingen är att krossa bönorna och mala dem till en massa. Denna kakaomassa består av en hel del fett. Om man önskar göra rent kakaopulver tar man bort det mesta av fettet. Om man ska göra chokladkakor använder man normalt kakaomassan som den är. En chokladkaka består av kakaomassa, kakaosmör (det som blir över vid produktionen av kakaopulver) samt socker och eventuella smakämnen.

Välkommen till sidan om choklad, chocolat på franska. Riktig choklad tillverkas av kakao som utvinns ur kakaobönan.

kakaobönor