Kategorier
Resa och semester

Köp resväskor online

Viktigt att tänka på angående handbagage

När du kliver ombord på flyget får du alltid bära med dig ett så kallat handbagage, utöver dina redan incheckade resväskor. Handbagaget är tänkt att vara en mindre väska som innehåller saker som du behöver under resan och fram tills dess att du kan hämta ut ditt större bagage på resmålet. Tanken är alltså inte att du ska kunna stoppa ner hela din packning i handbagaget. Reglerna om handbagage ändras med jämna mellanrum och kan skilja sig mellan flygbolag. Här är kort om vilka regler som gäller och standardmåtten på tillåtna handbagage.

Grundläggande regler

De större flygbolagen inom reguljärflyg har i princip samma regler. Regler om vikt och mått är alltså desamma oavsett du flyger med SAS, British Airways, Lufthansa eller någon annan större aktör. Flyger du i ekonomiklass är regeln att du får ha ett handbagage som väger maximalt åtta kilo med en maximal storlek på 55x40x23 cm. Om du i stället flyger i Business Class eller förstaklass får du ha med dig två handbagage. Oavsett klass får du i tillägg till handbagaget alltid bära med dig en laptopväska eller en damväska av mindre modell på flygplanet.

När det gäller vätskor i handbagaget finns mycket strikta regler. Alla vätskor, oavsett det handlar om skönhetsprodukter, hygienprodukter eller vätskor för förtäring, gäller en största mängd på en deciliter. Dessutom måste alla behållare placeras i en plastpåse som du måste visa upp vid säkerhetskontrollen.

Viktigt att tänka på är också att du inte får ha med dig vad som helst i handbagaget. Det finns en mängd otillåtna föremål. Främst handlar det om saker som kan användas som vapen. Om du inte vill bli av med nagelfilen i säkerhetskontrollen gör du bäst i att stoppa den i det bagage du checkar in.

Specialregler för charter och långväga flyg

Varje enskilt flygbolag kan ha specialregler för charterflyg och långväga flyg (exempelvis flyg till Asien och USA). Normalt gäller att ju dyrare biljett du har, desto mer handbagage får du ha med dig, antingen sett till vikten per handbagage eller antalet handbagage, eller både och.

Här finner du ett stort utbud av resväskor att köpa på utvalda ebutiker. Köp din resväska idag