Kategorier
Mat och Dryck

Köp marsipan till bakelser

Marsipan är en degmassa som tas fram genom att blanda samman socker och mandel genom malning, man tillsätter även florsocker, äggvita och eventuell karamellfärg. Det är mandelns olja som gör att massan håller samman. Kvalitén på marsipan baserar sig på hur hög andel mandel som marsipanen innehåller, desto högre andel ju bättre kvalitét. Orter som är kända för högkvalitativ marsipan är Tysklands Lubeck och Danmarks Odense. I Ungern har man tillägnat ett museum för marsipan i Pécs.

Man skall ej förväxla marsipan med mandelmassa som är snarlik och måste minst ha 50% andel mandel.

Marsipanrulltårta

Kavla ut marsipan och lägg på nötter och torkade frukter som är grovhackade över den utkavlade marsipanen. Rulla ihop med händerna till en rulle och lägg på ett avlångt fat eller bräda täckt i folie. Smält blockchoklad och häll över rullen, lägg svalt och låt stelna. När chokladen hårdnat är det färdigt för att äta. Skär upp vartefter du äter så torskar det inte ut lika snabbt.

Marsipanlängd med choklad

Användningsområden för marsipan

Med marsipan gör man olika bakverk och konfektyr. Till en princesstårta kavlar man ut grön marsipan och lägger över som ett täcke. Marsipangrisar formger man med händer och kan doppa i choklad. Marsipankulor med eventuell chocklad är uppskattat julgodis.

Marsipan används för att framställa bla följande.

Marsipangrisar

Används ofta till julen. Marsipan formad till små grisar, gärna doppade i choklad till halva kroppen. För att piffa upp marsipangrisen kan man knyta ett rött julband runt magen och stoppa i en silverpärla (ätbar) i munnen.

Marsipantårtor

Marsipan används till tårtor som princesstårta Operatårta.

Dammsugare

Fylld med arrax med chokladdoppade ändar.

Gustav Adolfs bakelse

Bakelse skapad av konditorn Carl Bräutigam på det välkända Bräutigams till minne av Gustav II Adolf.

Lämna ett svar