Kategorier
Spel och media

Hyra Film på nätet

På 1980-talet kom movieboxen – en låda med inbyggd VHS-spelare. Efter att du hade kopplat in boxen till TV:n stoppade du in VHS-kassetten för att kunna se din hyrfilm. På 1990-talet kom DVD-skivan och i mitten av 2000-talet lanserades BluRay. Idag kan du med några enkla knapptryck på fjärrkontrollen ladda ner eller streama filmer för omedelbar visning på din TV.

Så här gör du för att hyra filmer online

Du har tre alternativ att välja mellan när du vill hyra filmer online. Först och främst kan du välja en mer ”gammaldags” variant, genom vilken du väljer dina hyrfilmer på nätet och sedan får hem dem i brevlådan. Den här varianten passar dig som antingen enkelt vill kunna spela upp filmen i olika enheter eller bara inte har den nödvändiga tekniken för att använda andra metoder.

För det andra kan du hyra film online genom att ladda ner eller streama filmerna direkt till din TV eller mediaspelare. För att du ska kunna använda den här metoden krävs att du har en bredbandsuppkoppling.

Även det tredje alternativet kräver bredbandsuppkoppling, men även att du har ett TV-abonnemang hos en leverantör som även erbjuder hyrfilm på nätet eller ett abonnemang hos en leverantör som erbjuder fast pris för film. Det här alternativet benämns ofta on-demand.

Billigare att hyra film på nätet

I videobutiken får du inte sällan betala upp mot 50 kronor för att hyra en DVD- eller BluRay-film i 24 timmar. Hyr du i stället film på nätet kommer du alltid undan lite billigare. Hyr du en enstaka film med streaming kostar det normalt mellan 30–40 kronor. Om du väljer en leverantör som erbjuder fast pris så blir det betydligt billigare än så. Detsamma gäller om du har ett abonnemang hos en TV-operatör som erbjuder film on-demand.

Se trailers på nätet

En stor fördel med att hyra filmer online är att du kan se trailers och ofta även korta klipp från delar av filmerna innan du bestämmer dig för att hyra. När du står i videobutiken har du bara bilderna och texterna på fodralet att gå på. På nätet får du mycket mer information att gå på när du står i valet och kvalet om vilken film du vill se.

Guide till film online

Med Internets framväxt har mer och mer av mediakonsumtionen blivit digital. Det gäller både film och musik. Det finns väl ingen som köper CD-skivor längre och det blir allt mer ovanligt att man köper DVD-filmer. Framtiden för film online stavas ”stream”. Med strömmande data kan man se film när som helst och var som helst via alla tänkbara enheter. Man kan titta på film på TV:n, på datorn, i surfplattan och i mobilen.

Streamingtjänster för film

De senaste 2-3 åren har det dykt upp en mängd streamingtjänster för film. Det handlar bland annat om Netflix, Comoyo och Filmnet. Även renodlade TV-bolag som Viasat (Viaplay) och Cmore har egna tjänster för film online. Några av de mer traditionella mediesajterna samt sajter som säljer fysiska exemplar av DVD-filmer och Bluray-filmer, såsom till exempel CDON, erbjuder också film via streaming.

Vad kan du då se via film online? Det korta svaret är att du kan se det mesta! Var och en av streamingtjänsterna omfattar ett enormt antal filmer så det är egentligen bara att välja och vraka. Vad som är viktigt att tänka på är dock att streamingtjänsterna från renodlade TV-bolag bara omfattar de filmer som bolagen har rätt att visa på TV. Det gör till exempel att du sällan kan hitta samma filmer hos Viaplay som hos Cmore.

Abonnemang och on-demand

Om du vill se film online kan du välja mellan att köpa enstaka filmer, ungefär som när du går till videobutiken på stan för att hyra en film, och att beställa abonnemang. Med ett abonnemang kan du se hur mycket film online du vill till en fast månadskostnad. Att beställa abonnemang är normalt en mycket god affär. Det kostar sällan mer än en hundralapp att få tillgång till streamingtjänstens hela utbud av film. Jämför det med vad det kostar att hyra en DVD-film eller en Bluray-film i videobutiken så förstår du att det är en bra affär.