Konst på nätet

När man funderar på att köpa konst finns det mycket att tänka på. För det första ska man ju helst ha en klar inriktning, både när det gäller konstriktning, konstnär och ålder. Sedan är ju prisbilden inte helt oviktig. En annan viktig fråga är vart man ska vända sig. När man tänker sig en plats där man kan köpa konst är det auktioner och konstutställningar man först kommer att tänka på. Emellertid kan man även köpa konst på nätet.

Möjligheten att köpa konst på nätet förenklar verkligen för den som är intresserad av att bygga upp en konstsamling. I stället för att rent fysiskt besöka auktioner och utställningar, kan man sondera utbudet av konst direkt i datorn och även köpa de utvalda objekten via datorn. Precis som i verkliga livet gäller det dock att man är försiktig och uppmärksam. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen också det.

Auktionsfirmor

Flera av de ledande auktionsfirmorna, såsom till exempel Bukowskis, erbjuder med jämna mellanrum konstauktioner på nätet. Om man vänder sig till en välkänd auktionsfirma kan man vara säker på att konsten är autentisk och att värderingen åtminstone är relativt exakt. På så sätt är risken att man köper grisen i säcken minimal.

Konsthandlare på nätet

På nätet finns även ett antal fristående konsthandlare representerade med ebutik. Det kan till exempel handla om gallerier som säljer verk från en mindre grupp konstnärer. Det finns även grupper av konstnärer som gör gemensam sak och säljer respektive konstnärs verk under ett gemensamt varumärke. Även här finns ganska små risker.

Köp- och säljsajter

Några av de större köp- och säljsajterna, såsom till exempel Tradera, har en avdelning för konst. I de många olika kategorierna finns mängder av konstverk i olika prisklasser. När man funderar på att köpa konst via en köp- och säljsajt bör man vara mycket försiktig, särskilt om det är en privatperson som har lagt ut ett objekt till försäljning.

Konstverk som investeringsobjekt

Konstverk är spännande investeringsobjekt. Konst kan ge stora förtjänster samtidigt som det är en betydligt mer givande investeringsform än handel med värdepapper på börsen. Du kan ju förvara dina förmögenhetsobjekt på väggen! Emellertid är konst en förhållandevis riskabel investeringsform. Du ska till exempel vara beredd på att det kan ta lång tid innan du uppnår den önskade värdeutvecklingen.

Snabba tips för investering i konst

Om du vill investera i konst finns det ett antal saker att tänka på för att du ska maximera dina chanser att tjäna pengar på ditt intresse. Här är fem bra tips som du bör använda dig av.

Köp konst som du uppskattar

Du ska aldrig köpa konst som du inte tycker om. Investeringen blir då inte särskilt givande. Köper du konst som du uppskattar och gärna har på väggen kan du däremot få daglig glädje av din investering.

Läs på om konst och lek detektiv

Ju mer du kan om en viss konstnär eller en inriktning/skola, desto större möjligheter har du att hitta fynd. Två smarta tips är att läsa på om konstnärer som är verksamma/har varit verksamma i din hembygd samt att undersöka om en nu levande konstnär inte har så många år kvar. Det sista tipset kan kanske låta lite cyniskt, men det är ett välkänt faktum att konstnärer som går bort uppmärksammas extra, vilket även visar sig i värdet på konstnärens verk.

Köp konst av bra kvalitet

Konsten du köper bör vara av god kvalitet. Då avses inte konstverkets motiv och utformning, utan verkets skick. Skador eller skavanker på duk eller ram kan försvåra vidareförsäljning.

Börja smått

Som med allt annat är det även inom konstvärlden en bra idé att börja med små steg. Ta inte ut ett extra lån på huset för att köpa din första tavla.

Var noga med försäkringar och larm

Om du är seriös med dina investeringar i konst ska du vara noga med att se till att de konstverk du äger är försäkrade. Har du mycket värdefulla konstverk på väggarna bör du även fundera på att installera larm med automatisk väktarutryckning.