Kategorier
Hem och bostad

7 fördelar med att bygga en pool hemma

Föreställ dig att vakna en brännhet sommarmorgon, de gyllene strålarna från solen kastar en varm glöd över din trädgård, och de förföriska azurblå vattnen från din personliga pool lockar dig till ett uppfriskande dopp. Att bygga en pool i din trädgård övergår från att bara vara en lyx; det är en transformerande investering som berikar din livsstil, förbättrar din hälsa och höjer värdet på din egendom. Låt oss dyka djupare in i de mångfaldiga fördelarna som kommer med att göra detta lyxiga tillägg till ditt hem.

Kategorier
Hem och bostad Möbler och inredning

Vi går mot ljusare tider – dags att fixa utemöbler

Säsongen med ljumma kvällar, fix i trädgården och chill på balkongen ligger framför oss och även om det är en liten tid kvar kan det vara bra att redan nu titta över utemöblerna. Det fina med att börja i tid är att du kan se utbud direkt i datorn eller surfplattan och drömma dig fram några månader i tiden, direkt från soffan.

Kategorier
Blogg Hem och bostad

Köpa robotdammsugare eller anlita städhjälp?

Behöver du hjälp att städa hemma så att du kan få mer tid över till att göra något roligare än att städa så har du ett par alternativ att välja mellan. Vilket alternativ som passar dig bäst beror lite på vilken typ av städhjälp som du söker. Med exempelvis en robotdammsugare som kan städa under tiden som du är på arbetet eller sover så får du hjälp att hålla dina golv fria från smuts. En robotdammsugare är ganska okomplicerad och kan både städa och ladda sig själv utan din hjälp.

Kategorier
Blogg Hem och bostad

Hotta upp med nya kökshandtag

I samarbete med Frontapply

Det är få som missat den stora heminredningstrenden som pågått under de senaste åren, att skapa sitt eget drömhem ligger många väldigt varmt om hjärtat. Och det är enkelt att förstå, vi vill helt enkelt trivas så bra som möjligt i våra hem. Särskilt köket har blivit en central plats i hemmet där vi umgås och lagar mat tillsammans. Den gamla tiden där köket var avskiljt och hemmafruns borg är passé och förlegad. Se bara alla matlagningsprogram där både män och kvinnor visar gastronomiska kunskaper i matlagning, i klass med toppkockar.

Kategorier
Blogg Hem och bostad

Att köpa värmepump på nätet

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Bygghemma.se

Alla som bor i hus och villa har säkert upplevt kylan och sjunkande inomhustemperatur när vintern börjar krypa närmare, och med ineffektiv uppvärmning som direktverkande elelement är dyra elräkningar också välbekant.

När man använder elelement som uppvärmning har man en verkningsgrad på högst 1:1, det är väldigt ineffektivt att värma upp hus med direktverkande el.

Värmepump ger högre verkningsgrad

Med ett enklare ingrepp kan man gå över till en mycket mer effektiv värmekälla i form av värmepumpar. Med en värmepump får du ett mycket större resursutnyttjande och istället för verkningsgrad på 1:1 så kan du få ett långt större effektuttag på upp till 5 gånger eller mer.

Verkningsgrad brukar anges som COP vilket står för Coefficient of Performance. Ett annat ord man också brukar använda för att ange värmepumpens effektivitet är Värmefaktor.

Så vilka värden på COP är att föredra när man tänker göra en investering och köpa värmepump? COP-värdet brukar ligga från 1 till 5. Värdet står för den multipel av effekt man får ut i energi. Är COP-värdet 3 betyder det att när man stoppar in 1 kW så får man ut energi motsvarande 3 kW, dvs 3 gånger så mycket.

Eftersom verkningsgraden skiljer sig beroende på klimatet och sjunker under vinter så använder man ett värde som kallas SCOP. SCOP visar på värmepumpens verkningsgrad över ett helt år så det blir medelvärde för alla årstider. Därför brukar värdet SCOP ligga lägre än COP.

Olika typer

Det finns flera olika varianter av värmepumpar som t ex luft-luft-värmepumpar, frånluftsvärmepumpar, jordvärmepumpar, bergvärmepumpar ochlLuft-vatten-värmepumpar. Kolla in ebutiken Bygghemma.se där man kan köpa värmepumpar och läs på mer vilken typ av värmepump som kan passa in för ert hus och situation.

De enklaste värmepumparna att installera är en Luft-luft-värmepump, då ingreppet i huset är det minsta eftersom man i princip behöver montera två enheter på vardera sida om väggen och borra hål för kylmedieslangar som ska gå igenom väggen. Bygghemma.se erbjuder hjälp med montering över hela Sverige då man har ett rikstäckande nät av certifierade installatörer, priser kan variera beroende på var i landet och vilket installatör som gör jobbet.

Kategorier
Hem och bostad Möbler och inredning

Inred ditt hem med fotokonst på väggarna

Vårt hem är vår viktigaste plats och för att riktigt triva och ha det mysigt är det väldigt många som sysselsätter sig med heminredning och pynta i hemmet. Det är en syssla och hobby där endast fantasin sätter gränser och man får inreda precis som man vill, det finns inga regler och ingen kan bestämma hur du vill inreda hemma hos dig. Visst går det mode och trender i heminredning men vissa är mer djärva än andra och struntar fullkomligt i vad som visas i de senaste designmagazinen.

Dock är kanske den viktigaste regeln när man tänker design och inredning är att du ändå får en röd tråd så helhetsintrycket blir komplett och allt stämmer överens.

rida på elefant i IndienOfta kan man med väldigt enkla medel verkligen liva upp atmosfären i hemmet. Du behöver inte alls köpa dyra designermöbler och inredningsmaterial. Tänk färger, mönster och belysning. Du kan förändra väldigt mycket genom att köpa hem lite målarfärg eller fynda udda tapeter och skapa nya ytskikt på väggarna. Kombinera färgval på dina väggar med sköna tavlor och snygga posters du planerar pryda väggarna med så att det verkligen matchar och blir en skön kombination.

Med textiler och tyger kan du klä möbler, ta fram fina gardiner och även kuddar som gör att du enkelt kan liva upp det med färgklickar i rummet du inreder.

Gamla lampor kan enkelt livas upp genom att byta skärmar, lampor eller placering av ljuset för att skapa olika effekter i rummet. Kanske har du hängt upp en snygg tavla på väggen som du vill belysa och sätta fokus på. Valmöjligheterna är oändliga när du vill inreda ditt hem, ta inspiration men lås dig inte enbart till inredningsmagazinens råd. Det finns inga regler när det handlar om konst.

Kategorier
Djur och djurtillbehör Hem och bostad

Bekämpning av mullvad

Här lär du dig mer om olika tekniker för bekämpning av mullvadar. Det är nämligen inte ofta som mullvaden upplevs i positiv mening. De gånger man märker av mullvadar är oftast när man har påhälsning av dem i trädgården och de har grävt upp och ned på allt. För att råda bot på problem med mullvadar behöver man då sätta sig in i ämnet för att lära sig hur man blir av med mullvaden. Vill du lära dig mer om mullvaden som djur kan du här läsa om mer mullvadar.

Om mullvaden

Det är en artikel om mullvaden, ett litet speciellt djur som lever under marken. Mullvaden är ett däggdjur och föredrar jord som är fuktig och inte så kompakt. Det är lätt att lokalisera vart mullvaden lever pga att de gräver upp små jordkullar här och var. Den gräver gångar på ett djup runt 0,2m och kastar upp jord ovanför marken. Under vintern behöver dock mullvaden söka sig djupare för att undvika frosten eftersom den inte går i dvala. Vetskapen om att det finns mycket mullvadar i området gör att marken känns som att den hänger i luften, vilket inte riktigt behöver vara sant.

Mullvaden äter sådant som den hittar i jorden. Till största del består födan av maskar, men även insekter, sniglar och mindre kräldjur fungerar bra som föda. Den lever helt solo i sina gångsystem under jorden. När det är dags för förökning letar mullvaden upp en partner genom sitt gångsystem. En gång om året på vårkanten föder mullvaden upp en kull mellan 2 till 7 mullvadsungar. Mullvadar är ofta väldigt aggressiva och kämpar med varandra, jaktområdet en mullvad kan täcka än sträcker sig upp till ca 900 kvadratmeter.

Mullvadens kännetecken

Mullvadsdjuret är väldigt litet och väger runt 100g. Storleken ligger på ca 15cm med en liten svans på ett par cm. Mullvaden har en rund och avlång kropp, nosen är spetsig. Färgen på pälsen är av det mörkare slaget. Fötterna är nästan skovelliknande och har 5st fingrar. Mullvadens starkaste känselorgan är nosen, ögonen är väldigt små och ytteröron existerar inte (även om den hör bra). En mullvad lever upp till 5 år.

Kategorier
Byggvaror och byggmaterial Hem och bostad

Kolfilter till köksfläktar

En köksfläkt är en mycket enkel konstruktion. Den består nämligen i princip endast av själva fläktmekanismen, en lufttrumma och ett eller två filter. Funktionen är primärt att suga ut matos, men en köksfläkt kan även fungera som en kanal för frånluft för ventilation.

Det aktiva filtret i fläkten är normalt sett tillverkat av metall, polyester eller kol. Vilket material som används beror på hur fläkten är konstruerad och vilken funktion den har.

Kolfilter för recirkulerande fläktar

Många moderna köksfläktar av en kvalitet som är av genomsnitt eller något högre använder kolfilter. Kolfilter har många fördelar framför exempelvis filter i polyester eller metall. En fördel är att man sparar energi genom att använda kolfilter. Filtret verkar nämligen isolerande. Samtidigt som matoset transporteras bort, stannar den uppvärmda inomhusluften kvar i huset och man sparar på energikostnaderna.

En annan stor fördel är att kolfilter förbättrar inomhusluftens kvalitet och motverkar dålig lukt på ett bättre sätt än vad filter i andra material gör. Ett kolfilter innehåller nämligen aktivt kol, som är ett av de allra bästa ämnena för rening av både luft och vätskor. Aktivt kol är poröst och fångar därför enkelt upp partiklarna i matoset. Denna fördel är dock även en nackdel. Efter ett tag blir kolet ”mättat”, vilket innebär att filtrets funktion försämras. Man behöver dock sällan byta kolfilter mer än en gång per år.

Olika typer av kolfilter

Kolfilter är ingen homogen grupp av filter. Olika tillverkare tar fram olika utformningar. En sak som är dimensionerande för hur kolfiltret är utformat är naturligtvis själva fläktens storlek och utformning. Det är en fördel om kolfiltret kan göras så tjockt som möjligt. Det är också en fördel om filtret har en veckad kvalitet. Det är nämligen så att ju större yta som kan fånga upp matoset, och ju större total mängd aktivt kol, desto bättre.

Kolfilter – filter med aktivt kol

Kolfilter används i spisfläktar och köksfläktar. Ett kolfilter innehåller aktivt kol och absorber lukt när luft sugs genom filtret. Livslängden på kolfiltret är begränsad eftersom aktivt kol blir mättat efter ett tag, därför behöver man byta ut sitt filter köksfläkten med jämna mellanrum för att det ska fungera normalt.

Man ska använda ett kolfilter som klarar minst den utsugskapacitet fläkten har. Luftflödeskapaciteten mäts i kubikmeter per timme (m3/h). Har man en fläkt med en utsugskapacitet på 400m3/h, ska alltså kolfiltret ha luftflödeskapacitet på minst det värdet.