Kategorier
Mode och kläder Smycken och acccessoarer

Replica – kopior och replikor

En replica eller en replic är en skapad kopia av ett välkänt föremål, vanligtvis skapar man replicas på klockar och vapen. En replica, eller replika som den svenska stavningen är, är inte som man kan anta en förfalskning av något. En förfalskning är skapad för att vilseleda betraktaren av föremålet. En replica har målet att efterlikna originalet så mycket som möjligt, samtidigt som man vet att det är en kopia av ursprungsföremålet. Populära föremål att skapa replikor av är kända konstföremål, klockor, vapen men även bilar och andra mekaniska föremål. Att skapa originalliknande replicor är en stor ingenjörskonst och kräver genuin kunskap om originalet samt produktionstekniken som använts.

Replika klockor

Replikor av klockor är kanske de mest populära och spridda replikorna. En replica av en Rolex eller Breitling får dig att framstå som att du har mycket pengar, men en välgjord replica kan vara värd sina pengar pga bra kvalitét och precision i klockans mekanik.

Replica målningar

Replikor av kända klassiska målningar är stort inom konstvärlden, det rör sig dock inte om några förfalskningar utan reproduktioner av originalkonstverk där man uppger att det är en replika med angivna serienummer om det rör sig om flera replicor.

Replica vapen

Ett annat populärt område för att skapa replicor är vapen. Många är dem som vill ha en fin kopia av en AK47 eller Magnum357 på väggen. Ibland fungerar replicorna som softairguns, men oftast handlar det om att man har tagit ett originialvapen och plockat bort de vitala delarna samt gjutit igen loppet på vapnet.

Kategorier
Smycken och acccessoarer

Smyckestillverkning


Vill du också börja skapa dina egna smycken har du kommit rätt, vi på smyckestillverkning.se samlar information om ämnet och vill lära dig mer. Att tillverka sina egna smycken är en kreativ hobby där du både behöver kunna kombinera kunskaper om olika tillverkningstekniker och mycket fantasi för att skapa tex ett unikt halsband för en viss person. Att börja med smyckestillverkning kräver inte mycket, du behöver införskaffa lite verktyg som tänger och nålar samt tillverkningsmaterial som olika pärlor och metalltråd. Kanske just därför är hobbyn så populär också, många personer runt om i landet sysselsätter sig med smyckestillverkning, både på amatörnivå och proffsnivå där man har egna kollektioner och säljer i ebutik online.

Lär dig smyckestillverkning

Först ska du lära dig de olika teknikerna som används för att skapa tex olika hängen, ringar och halsband. Det kan du lära dig genom att söka runt på internet efter bra siter om smycken och tillverkning. Ett bättre alternativ är att köpa eller låna böcker inom ämnet, kolla hos de stora bokaffärerna på internet och sök igenom deras utbud.

Material och verktyg

Du köper materialet i välsorterade hobbybutiker. Material finns i alla möjliga typer av pärlor i glas, metall, plast och sten.

Sälj dina smycken

De flesta som tillverkar smycken säljer också dem för att finansiera sin hobby och tjäna lite extra pengar. Drömmen för många är att göra sig ett känt namn och kanske sälja sina smycken i egen butik eller komma in hos de större återförsäljarna av smycken. De flesta skapar lite billigare smycken, sk bijouterier, och säljer dem vidare till vänner och bekanta till bra priser.