Kategorier
Mat och Dryck

Kaffemaskiner och kapselmaskiner

Typer av kaffemaskiner

Den gamla klassiska kaffebryggaren och perkolatorbryggaren har på senare tid fått ordentlig konkurrens. Idag finns en rad olika kaffemaskiner, såsom till exempel kapselmaskiner och espressomaskiner, att tillgå på marknaden.

Vad är en kaffemaskin?

En kaffemaskin är en apparat som gör att man kan tillreda olika typer av kaffedrycker i en och samma maskin. Vissa kaffemaskiner kan även användas för att tillreda te, chokladdrycker, med mera. På så sätt är en kaffemaskin alltså mer mångsidig än en traditionell kaffebryggare eller en perkolatorbryggare. Samtidigt är givetvis priset lite högre för en genomsnittlig kaffemaskin än för en kaffebryggare/perkolator av genomsnittlig kvalitet.

Kapselmaskiner

Nespresse kaffekapslar
Nespresso kaffemaskiner och kaffekapslar i varierande styrkor

En kapselmaskin är en helautomatisk kaffemaskin som underlättar tillredning av espresso och andra varma drycker. Störst på kapselmaskiner och kaffekapslar är tveklöst Nespresso.För de flesta kapselmaskiner räcker det med ett knapptryck för att du ska få en värmande och stärkande kopp av din favoritdryck. Vissa kapselmaskiner har fler funktioner, till exempel manuell termostat och inbyggd mjölkskummare. För att påbörja bryggningen behöver du bara fylla på vatten, sätta på bryggaren, låta bryggaren värma upp, placera en kaffefylld kapsel i avsedd plats i maskinen och sedan välja styrka/koppstorlek. Bryggningen sker sedan helt automatiskt.

Espressomaskin

En espressomaskin är en betydligt mer avancerad kaffemaskin än en kapselmaskin. Vissa modeller är mer eller mindre automatiska men det krävs ändå att du känner till hur maskinen fungerar för att du ska kunna göra dig en god kopp espresso.

De espressomaskiner som säljs i handeln för hemmabruk är i princip av samma typ som de som används av professionella baristas på caféer. Till exempel är båda typerna av kaffemaskin pumpdrivna. Skillnaden ligger oftast i att en espressomaskin för hemmabruk skummar mjölken från samma pip som den brygger kaffet, medan en espressomaskin för professionellt bruk har en separat funktion för att skumma mjölken. Det gör att det går snabbare att tillreda en kaffedryck med en professionell espressomaskin.

Lämna ett svar