Kategorier
Blogg Hälsa och vård

Skydda ögonen med snygga skidglasögon i vinter

Solens effekter – både positiva och negativa

Solens strålar är fördelaktig på många sätt för oss människor. Till exempel ger den oss värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Genom solens strålar på vår hud får vi i oss D-vitamin vilket har goda effekter på vårt välmående och immunförsvar. Våra kroppar kan inte själva producera D-vitamin så en stund av dagsljus för oss är viktigt.

Kategorier
Blogg Hälsa och vård

Olika stjärntecken och har de någon betydelse?

Det finns totalt 12 stjärntecken som är fördelade så att de täcker in årets alla dagar. Det är ens födelsedag som bestämmer vilket stjärntecken man tillhör. Genom att känna till sitt stjärntecken kan man läsa horoskop där man kan få information om sig själv och sin dag, som exempelvis dagens horoskop i medier. För de som är intresserade av astrologi är stjärntecken något som är viktigt i deras vardag. Om de exempelvis ska träffa en person som de gillar kan de först granska personens stjärntecken för att se om de passar ihop med ens eget stjärntecken. Många använder även astrologi i sitt arbete eller då de ska utföra olika aktiviteter.

Kategorier
Blogg Hälsa och vård

Träning och träningsredskap för rehabilitering hemma

Annons för Allsa

Om du har varit med i en svår olycka eller råkat ut för en skada kan det ta lång tid att komma tillbaka från dessa skador. Ofta behöver en skada läka först till en viss nivå innan man kan påbörja rehabiliteringen, som exempelvis vid ett benbrott, vilket gör att man hinner tappa muskelstyrka och rörlighet i benet. När man väl är på väg tillbaka från sin skada behöver man rehabilitera sig vilket man kan göra hemma eller genom att besöka en rehabiliteringsklinik som kan hjälpa en med behandling och träning.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Förebygga skador

Inom idrotten uppstår olika typer av skador. Vilka typiska skador som uppstår är beroende på vilken idrottsform det handlar om. Olika idrotter och sporter har sina typiska skador, givetvis kan allt hända och ovanliga skador kan uppstå. Här förklarar vilka olika idrotter och vanligt förekommande skador. Förutom skador så finns det även andra orsaker till att man upplever smärta när man utövar någon sport. Ibland kan det bero på muskelvärk som hindrar dig från att utöva din sport. Muskelvärk kan uppstå när en muskel får en smäll och en inre blödning uppstår, vilken kan leda till blåmärken. Andra orsaker till värk i muskler man bero på kramp som uppstår pga mjölksyra i musklerna, då kan det hjälpa med att massera musklerna för att få bort kramp och muskelvärk.

Skador av alkohol

Vilka skador kan man få av alkohol? Alkoholskador uppkommer efter kraftigt eller långvarigt intagande av alkohol. Man behöver inte dricka särskilt stora mängder alkohol för att ta skada. Skador av alkohol kan uppkomma för personer vid olika stadier, allt är relativt. Redan vid början i berusningsstadiet kan du ta skada av alkohol.

Alkohol kan påverka kroppen negativt på flera områden. Hjärnan tar stor skada eftersom alkohol är fettlösligt och hjärnan består till stor del av fett. Levern kan få försämrad funktion sluta fungera helt vid långvarigt bruk. Alkohol kan även orsaka fetma eftersom alkohol består av stora mängder kalorier, ju högre alkoholhalt desto större mängd kalorier.

För att alkohol inte ska orsaka skador bör man dricka måttliga mängder och endast för smakens skull, inte för berusningseffekten.

Skador av rökning

Rökning kan orsaka allvarliga skador på din kropp. Det är förhoppningsvis ingen nyhet för dem flesta, men det har säkert undgått många genom ignorering. Att röka är alltså farligt, men vilka och hur stora skador av rökning kan man få? Främst är det dina andningsorgan och luftvägar som får de största skadorna. Man kan drabbas av lungcancer och kol. För att bäst undvika skador av rökning bör man sluta med rökning direkt om man kan, eller börja med rökavvänjning.

Rökavvänjning

Rökavvänjning är en process där man trappar ned sitt rökande med olika metoder. Dels kan man helt enkelt röka mindre i nedåtgående faser, dels genom nikotinersättning eller medicinering. Nikotinersättning kan man få genom olika produkter som nikotintuggummi och nikotinplåster, dessa nikotinprodukter har en mindre mängd nikotin för att även de mest nikotinberoende ska kunna få en ärlig chans att minska sitt nikotinberoende.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Att få kramp och motverka kramp

När man får kramp i en kroppsdel gör det ofta lite ont. Kramp är en muskelsammandragning som beror på brister av syre, salt eller vätska i kroppsmuskeln. Även nedkylning, sjukdom och förgiftning kan orsaka kramp i musklerna.

När du får kramp kan du ibland med lite massage och utsträckning av musklerna motverka krampen som uppstått. Det kan även fungera med att värma eller kyla muskel för att öka genomströmingen av blod. När krampen beror på brist av vätska, salter och mineraler ska du såklart se till att få i dig det. Först och främst är det vatten som gäller, men när du också behöver få i dig salt och mineral är intag av sportdryck mycket effektivt. Får du kramp under ett träningspass kan du snabbt tillgodose dig en sportdryck som oftast får dig tillbaka direkt på banan och kan fortsätta träna.

Kramp i benen och vaderna

Kramp i benmusklerna som finns i vaderan, fötterna och låren kan motverkas med stretching och massering av de berörda muskleran. Sträck försiktigt ut musklerna genom anpassade stretchövningar, punktmassera musklerna och skaka därefter igenom musklerna för att få igång blodtillförseln. Dessa övningar ska man göra direkt när krampen slår in och även få i sig vätska i form av sportdryck lämpligtvis.

Krampanfall

Krampanfall kan bero på t ex överansträngning, stress, utbrändhet, epilepsianfall och missbruk av droger. Ett krampanfall är muskelsammandragningar i flera muskler samtidigt och kan te sig mycket obehagligt, både för den som råkar ut för det och personer i omgivningen. Får du krampanfall flera gånger bör du uppsöka en läkare och utreda orsaken.

Kramp i magen

Att få kramp i magen kan bero på att tarmarna har blivit irriterade. Irriterade tarmar härör ofta från kost och stress. Genom att äta regelbundet och flera gånger om dagen istället för få stora mål stödjer du magen och tarmaran. Sund fiberrik mat som tex fiberrikt bröd, gröt och grönsaker stimulerar tarmfunktionerna. Undvik framförallt kaffe, starka kryddor och bönor som ger upphov till gaser om du har problem med kramp i magen.

Tips för att behandla kramper i kroppen

Kramp är ett av de tillstånd i kroppen som forskare och läkarvetenskapen inte riktigt vet varför det uppstår. Det finns dock en mängd teorier. En av de förhärskande teorierna grundas på att kramp kan utlösas när det råder brist på vissa viktiga mineraler, till exempel magnesium och salt, i den muskel som drabbas av kramp. En annan skola menar att kramp uppstår när muskeln helt enkelt är så trött att det uppstår ett signalfel i signalerna från musklerna till hjärnan och vice versa.

Två typer av kramp

Inom vården brukar man tala om två typer av kramp. Det handlar om tonisk kramp och klonisk kramp. Ett typiskt tillstånd av tonisk kramp är den ihållande krampen som kan uppstå vid stor fysisk ansträngning. Ett annat exempel är sendrag, där den drabbade kan uppleva att en sena helt enkelt fastnar i ett läge och endast med svårighet kan gå tillbaka. Klonisk kramp är ett tillstånd av okontrollerade muskelryckningar. Detta tillstånd, som på läkarspråk kallas konvulsion, är ovanligt och uppstår främst vid feber, förgiftning eller vid epilepsianfall.

Tonisk kramp kan enkelt behandlas med vila. Vid muskeltrötthet återgår muskelns funktion snart till det normala om överansträngningen upphör. Två andra sätt att behandla kramp är att genom massage samt genom att kyla alternativt värma muskeln. Tanken bakom båda dessa behandlingsmetoder är att öka blodgenomströmningen i den muskel som drabbats av kramp.

För att förebygga tonisk kramp kan rekommenderas att man ser till att man inte har ett underskott av vätska i kroppen. Innan man ger sig ut på ett träningspass är det bra att se till att man får i sig lite extra vätska. Detsamma gäller under och efter träning. Efter träning kan man med fördel även tillsätta mineralerna magnesium, natrium (salt) och kalcium för att motverka kramper. Kalcium och magnesium är två mineraler som ansvarar för muskelsammandragningar och en brist på dessa kan leda till ökade risker för kramp.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Bättre hälsa med träning och motion

Det är väl ingen som är ovetandes om att träning och motion ger hälsofördelar, förutsatt att aktiviteten är regelbunden och att den verkar överbelastande för kroppen. Det räcker ju med en veckas stillasittande för att man ska känna att konditionen har försämrats. Men, det är förmodligen inte så många som vet exakt hur kroppen påverkas av träning och motion. Här är svart på vitt!

För det första förbättras konditionen vid regelbunden träning och motion. Kondition är ett lite luddigt begrepp så vi benar ut saken lite. När du tränar tvingas hjärtat att pumpa ut större volymer blod till kroppens alla kapillärer. Hjärtat är en muskel. Precis som alla andra muskler stärks hjärtat när det tränas. Ju starkare hjärtat blir desto mer blod kan det pumpa ut. Ju snabbare blodet strömmar genom kroppen desto mer syre kan de röda blodkropparna i blodet transportera till cellerna. Kort sagt: syreupptagningsförmågan ökar.

För det andra sover du bättre om du tränar regelbundet. Vi människor behöver mycket sömn. Dessutom bör sömnen vara av god kvalitet. Om vi får för lite kvalitetssömn sjunker både den fysiska och psykiska prestationsförmågan mycket snabbt. Genom träning minskar eventuella rubbningar i utsöndringen av olika hormoner, bland annat sömnhormonet melatonin. Träningen gör helt enkelt att melatonin utsöndras vid rätt tillfälle. Dessutom är det givetvis så att träningen gör att du blir trött och avslappnad, vilket gör att du får lättare att somna och sover djupare.

För det tredje stärks musklerna, skelettet, lederna och senorna i kroppen vid motion och träning. Det krävs inga större mängder träning för att kroppen ska stärkas. Även minimidosen av träning, det vill säga en 30-minuters promenad tre gånger i veckan, ger goda resultat. Ju större träningsmängd desto större effekter på hälsan. Det gäller dock att lyssna på kroppen. Alltför hård träning under alltför lång tid kan göra att kroppen försvagas i stället för att stärkas.

Läs mer om hälsofördelar vid konditionsträning på Kosttillskottguiden.nu >>

Träningsmetoder för att minska i vikt

Antalet dieter och träningsupplägg för att minska i vikt är fler än man kan räkna till. Dessutom går det trender inom viktminskning, vilket gör att en metod, som idag får stor uppmärksamhet för att den anses ge goda resultat på kort tid, snabbt kan försvinna helt för att ersättas av en ny, ”mycket bättre” metod.

Tyvärr finns det inga genvägar för att minska i vikt, även om det finns mer eller mindre nogräknade ”experter” som uppfinner den ena fantastiska viktminskningsmetoden efter den andra (och givetvis tar ordentligt betalt!). För att gå ner i vikt krävs ett kaloriunderskott över tid, det vill säga att man äter mindre än man gör av med och det inte bara under en enstaka dag utan över längre tid. Med träning kan man se till att öka sin förbränning och därmed skapa ett kaloriunderskott utan att behöva svälta sig. Här är tre beprövade träningsmetoder för att minska i vikt.

Intervallträning

High intensity interval training (HIIT) lanserades för några år sedan som en utmärkt träningsmetod för att minska i vikt och det är miljontals människor världen runt som har provat på denna metod med mycket goda resultat. Vad HIIT handlar om, är korta och intensiva intervaller med antingen konditionsträning eller styrketräning, eller både och. Tanken är att man på kort tid ska påfresta kroppen så mycket som möjligt för att dels bränna kalorier, och dels stärka kroppen. HIIT är inte för alla eftersom det krävs en ordentlig arbetsinsats, men för den som har viss träningsvana kan HIIT vara en perfekt väg till viktminskning.

Morgonpromenader

Morgonpromenader är en betydligt mer skonsam träningsmetod än intervallträning. Tanken är att man ska ge sig ut och promenera i rask takt det första man gör på morgonen, det vill säga på fastande mage. Under promenaden kommer då kroppen primärt att använda energi från kroppens fettdepåer.

Traditionell konditionsträning

Med traditionell konditionsträning, såsom till exempel löpning, cykling, simning eller skidåkning, kan man bränna en stor mängd kalorier på kort tid. Om man sedan inte fyller på med motsvarande antal kalorier från kosten kommer man att gå ner i vikt. Viktigast är att man väljer en träningsform som man tycker om och att man inte går ut för hårt i början.

Kategorier
Hälsa och vård Skönhet och smink

Rakhyvel köp online – herr & dam

Här hittar du rekommendationer och tips för att köpa rakhyvlar på nätet samt hur du använder din rakhyvel. Artikeln om rakhyvlar riktar sig både mot herr och dam .

Rakhyvel för herr

Vissa män har sitt skägg eller sin mustasch som lite av en hobby och lägger stor möda på att formge skäggväxten enligt alla konstens regler. Andra ser helst att även den minsta skäggstubb avlägsnas omedelbart. Oavsett vad som gäller för dig har du ett behov av att använda en rakhyvel eller en rakapparat. Sistnämnda har många fördelar. Inte minst går det mycket snabbt att raka sig med en rakapparat. Samtidigt tappar man dock hela charmen med rakningen. En rakning med rakhyvel är en stund för avkoppling och kontemplation framför spegeln och den stunden kan vara guld värd.

Rakning med hyvel eller våtrakning

De allra flesta män som väljer bort rakapparaten använder sig av en rakhyvel, eller säkerhetsrakhyvel som den fullständiga benämningen lyder. Rakhyveln är en smart och säker pryl som gör rakningen både snabb och säker. Dessutom är hyveln skonsam mot huden, förutsatt att man använder en hyvel med tre eller fler blad. Att raka sig med en engångshyvel är inte särskilt behagligt.

För en rakning med hyvel krävs egentligen bara att man först mjukar upp huden med varmt vatten och sedan applicerar en generös mängd rakgel eller raklödder. Ett tips är att raka i den riktning skäggstråna växer. Man avslutar med fördel med att skölja med kallt vatten och sedan badda med återfuktande after shave.

Många har även upptäckt förtjänsterna med våtrakning. En förtjänst är att rakningen blir lite av en ritual som ger avkoppling och en stund för eftertanke. En annan fördel med våtrakning är att resultatet blir optimalt. Vad är då våtrakning? Jo, våtrakning är rakning med rakkniv. Om man går till en frisörsalong/en barberare och beställer rakning är det våtrakning som gäller. Det fina är dock att man kan köpa hem allt som behövs för en våtrakning. Det finns ett antal webbutiker som specialiserar sig på denna form av rakning.

Gratis rakhyvel – märken att testa och beställa online

Konceptet gratis rakhyvel är långt ifrån nytt. Faktum är att konceptet är lika gammalt som säkerhetsrakhyveln i sig. Det var uppfinnaren och affärsmannen King Camp Gillette (ja, han hette faktiskt så) som uppfann säkerhetsrakhyveln och för att få igång försäljningen kom han på knepet att ge bort hyveln gratis men ta betalt för de utbytbara bladen.

Gillettes koncept lever kvar än idag. Det finns en mängd leverantörer av rakhyvlar och andra hygienprodukter för män som låter kunderna ta del av en gratis rakhyvel men sedan debiterar för rakbladen. Många av dessa leverantörer verkar online vilket gör att det bara krävs ett par klick och att man fyller i sin hemadress för att få en gratis rakhyvel direkt till brevlådan.

Märken för gratis rakhyvel

Det finns två tillverkare av rakhyvlar som är lite större och mer populära än andra. Dels har vi just Gillette, och dels ska nämnas Wilkinson Sword. Av dessa två är det sistnämnda tillverkare som brukar vara lite mer i fokus när det gäller gratis rakhyvlar online.

Om du vill beställa en gratis rakhyvel online är det normalt den mest populära rakhyveln från respektive tillverkare du kan klicka hem. Du får sällan välja rakhyvel på egen hand. Det är väl ganska naturligt egentligen. Leverantören erbjuder en mycket förmånlig tjänst för dig och då är det inte mer än rätt att leverantören bestämmer vilken hyvel som ska vara gratis. I regel är den utvalda rakhyveln en hyvel som räknas till leverantörens mellansegment. Det är alltså aldrig en hyvel av sämre kvalitet du får hemskickad. Samtidigt får du inte testa den absolut mest exklusiva hyveln.

Självklart kan du beställa en gratis rakhyvel från varje enskild leverantör. Om du gärna provar på olika rakhyvlar kan det vara en idé att kika runt lite för att se vilka märken och modeller du kan få testa gratis.

Rakhyvlar för kvinnor

På vissa ställen på kroppen har man gärna kvar allt hår – på huvudet till exempel! På andra ställen vill man helst inte ha något hår över huvud taget. Ställen för oönskad hårväxt är till exempel på benen och i armhålorna. Det snabbaste och enklaste och även billigaste sättet att få bort oönskad hårväxt är att använda en rakhyvel.

En rakhyvel för kvinnor skiljer sig ofta något från en rakhyvel för män. Att det finns skillnader beror på att en rakhyvel för kvinnor används på de lite tunnare håren på kroppen medan en rakhyvel för män måste vara anpassad för de tjockare hårstråna i ansiktet. Av den anledningen har en rakhyvel för kvinnor sällan fler än tre blad medan en rakhyvel för män kan ha upp till fem blad. Att kvinnor rakar större hudytor spelar också roll. En rakhyvel för kvinnor har i regel en ganska tjock remsa med gel som gör rakningen mer behaglig och som dessutom återfuktar huden. Även om rakhyveln applicerar gel på huden samtidigt som rakningen sker är det dock självklart klokt att använda extra rakgel eller raklödder.

Det finns många märken att välja mellan när du ska köpa en rakhyvel men Wilkinson Sword och Gillette är de två avgjort största. Båda dessa tillverkare har en större mängd rakhyvlar speciellt framtagna för kvinnors behov.

Alternativ till rakhyvel

Om man inte vill använda en rakhyvel för att ta bort oönskad hårväxt finns två alternativ, nämligen vaxning och behandling med epilator. Vaxning är en relativt smärtsam men mycket effektiv metod som innebär att man applicerar smält vax på huden och sedan river bort håret med hjälp av pappersremsor. En epilator fungerar som så att små tänger tar tag i håren och lyfter upp dem med roten. Ingen av metoderna gör att den oönskade hårväxten försvinner för alltid, men huden håller sig len och slät lite längre än om man använder rakhyvel.

Kategorier
Hälsa och vård

Dålig andedräkt och munhygien

Dålig andedräkt kan uppkomma på flera sätt. Den vanligaste orsaken är bakteriebeläggningar på tungan och kring tänderna. En annan faktor är sjukdomar i mun, svalg eller lungor. En tredje är medicinering. En fjärde kan vara att man nyttjar tobak eller äter stark mat. Även muntorrhet kan vara en bidragande faktor. Oavsett orsak till dålig andedräkt är det klokt att förebygga besvär. Att ha dålig andedräkt kan vara besvärande både för dig själv och för dem i din närhet.

Metoder för att bli av med dålig andedräkt

Vilken behandlingsmetod du ska använda avgörs av orsaken bakom din dåliga andedräkt. En metod som siktar in sig på behandling av munnen ger ingen effekt om du har en sjukdom som sitter i lungorna, magen eller andningsvägarna.

Om orsaken är bakteriebeläggningar ska du vara noga med att ta hand om din munhygien på bästa sätt. Du bör borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och med jämna mellanrum skölja med fluorskölj, alternativt ett sköljmedel som innehåller zinksalter. Du bör också vara noga med att skrapa eller borsta bort bakteriebeläggningar på tungan. Bakterierna i munnen är gynnsamma på så vis att de bryter ner maten du äter. Samtidigt bildas svavelföreningar och det är dessa som ger upphov till den dåliga andedräkten. Sköljmedel och sugtabletter som innehåller zinksalter hjälper till att binda svavelföreningar. På så sätt kan du lindra din dåliga andedräkt i ganska stor utsträckning.

Om orsaken är muntorrhet, gäller det att du stimulerar salivproduktionen. Ett första tips är att du äter regelbundet och dricker mycket. Du kan också använda särskilda sköljmedel eller sugtabletter mot muntorrhet. Att tugga tuggummi är en annan beprövad metod för att öka salivproduktionen. Även kolsyrat vatten stimulerar saliven.

Skulle orsaken i stället vara att du medicinerar, finns ingen snabb behandling att ta till. Din andedräkt kommer att återgå till det normala när du upphör med medicineringen. Om du använder munskölj, sugtabletter och tuggummi kan du emellertid dölja din dåliga andedräkt till viss del.