Kategorier
Mat och Dryck

Bli en stjärnkock

Sitter du som klistrad framför TV:n när aspirerande mästerkockar från hela landet gör sitt bästa för att få juryns gillande? Vill du bli bättre på att laga mat för att imponera på familj och vänner? Vill du helt enkelt äta godare mat hemma? Du kan bli en riktig stjärnkock du också, men du ska vara beredd på att det inte direkt går i en handvändning. Det finns forskning som pekar på att det krävs 2000 timmars studier för att bli riktigt bra på någonting. Det är alltså bara att börja nu!

Börja på din egen nivå

Om du vill bli pilot hoppar du inte in i första bästa jumbojet och börjar dra i spakarna, eller hur? På samma sätt är det ingen bra idé att plocka fram det svåraste receptet i kokboken. Risken är stor att du misslyckas och då är det lätt hänt att du tappar sugen. Börja i stället din resa mot att bli en riktig stjärnkock på en nivå du känner dig trygg med för att sedan avancera i takt med att förklädet blir allt mer använt.

Lär dig grunderna

Inom matlagning finns det en mängd moment som ständigt återkommer. Ta till exempel redning av en sås. Ju skickligare du är på de grundläggande momenten, desto bättre resultat kommer du att få. Dessutom går matlagningen snabbare, vilket gör att du har tid att experimentera mer. Lär dig grunderna så de sitter i ryggmärgen.

Bli inspirerad och läs på

Alla stjärnkockar spenderar mycket tid på att läsa om mat och på att prova nya råvaror. De letar helt enkelt efter inspiration. Om du vill bli en stjärnkock ska du följa mästarnas linje. Det finns tusentals kokböcker och ännu fler matbloggar på nätet. Använd inspirationen för att skapa egna kulinariska läckerheter i köket.

Lämna ett svar