Kategorier
Blogg Sport och träning

Köpa skridskor tips

Är du nybörjare eller glad amatör och är intresserad av skridskoåkning  då har du hamnat rätt. Här får du praktiska råd så du får ut mer av din åkning. Vi ger dig tips på vad som är viktigt om du skall köpa nya eller begagnade skridskor.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Förebygga skador

Inom idrotten uppstår olika typer av skador. Vilka typiska skador som uppstår är beroende på vilken idrottsform det handlar om. Olika idrotter och sporter har sina typiska skador, givetvis kan allt hända och ovanliga skador kan uppstå. Här förklarar vilka olika idrotter och vanligt förekommande skador. Förutom skador så finns det även andra orsaker till att man upplever smärta när man utövar någon sport. Ibland kan det bero på muskelvärk som hindrar dig från att utöva din sport. Muskelvärk kan uppstå när en muskel får en smäll och en inre blödning uppstår, vilken kan leda till blåmärken. Andra orsaker till värk i muskler man bero på kramp som uppstår pga mjölksyra i musklerna, då kan det hjälpa med att massera musklerna för att få bort kramp och muskelvärk.

Skador av alkohol

Vilka skador kan man få av alkohol? Alkoholskador uppkommer efter kraftigt eller långvarigt intagande av alkohol. Man behöver inte dricka särskilt stora mängder alkohol för att ta skada. Skador av alkohol kan uppkomma för personer vid olika stadier, allt är relativt. Redan vid början i berusningsstadiet kan du ta skada av alkohol.

Alkohol kan påverka kroppen negativt på flera områden. Hjärnan tar stor skada eftersom alkohol är fettlösligt och hjärnan består till stor del av fett. Levern kan få försämrad funktion sluta fungera helt vid långvarigt bruk. Alkohol kan även orsaka fetma eftersom alkohol består av stora mängder kalorier, ju högre alkoholhalt desto större mängd kalorier.

För att alkohol inte ska orsaka skador bör man dricka måttliga mängder och endast för smakens skull, inte för berusningseffekten.

Skador av rökning

Rökning kan orsaka allvarliga skador på din kropp. Det är förhoppningsvis ingen nyhet för dem flesta, men det har säkert undgått många genom ignorering. Att röka är alltså farligt, men vilka och hur stora skador av rökning kan man få? Främst är det dina andningsorgan och luftvägar som får de största skadorna. Man kan drabbas av lungcancer och kol. För att bäst undvika skador av rökning bör man sluta med rökning direkt om man kan, eller börja med rökavvänjning.

Rökavvänjning

Rökavvänjning är en process där man trappar ned sitt rökande med olika metoder. Dels kan man helt enkelt röka mindre i nedåtgående faser, dels genom nikotinersättning eller medicinering. Nikotinersättning kan man få genom olika produkter som nikotintuggummi och nikotinplåster, dessa nikotinprodukter har en mindre mängd nikotin för att även de mest nikotinberoende ska kunna få en ärlig chans att minska sitt nikotinberoende.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Att få kramp och motverka kramp

När man får kramp i en kroppsdel gör det ofta lite ont. Kramp är en muskelsammandragning som beror på brister av syre, salt eller vätska i kroppsmuskeln. Även nedkylning, sjukdom och förgiftning kan orsaka kramp i musklerna.

När du får kramp kan du ibland med lite massage och utsträckning av musklerna motverka krampen som uppstått. Det kan även fungera med att värma eller kyla muskel för att öka genomströmingen av blod. När krampen beror på brist av vätska, salter och mineraler ska du såklart se till att få i dig det. Först och främst är det vatten som gäller, men när du också behöver få i dig salt och mineral är intag av sportdryck mycket effektivt. Får du kramp under ett träningspass kan du snabbt tillgodose dig en sportdryck som oftast får dig tillbaka direkt på banan och kan fortsätta träna.

Kramp i benen och vaderna

Kramp i benmusklerna som finns i vaderan, fötterna och låren kan motverkas med stretching och massering av de berörda muskleran. Sträck försiktigt ut musklerna genom anpassade stretchövningar, punktmassera musklerna och skaka därefter igenom musklerna för att få igång blodtillförseln. Dessa övningar ska man göra direkt när krampen slår in och även få i sig vätska i form av sportdryck lämpligtvis.

Krampanfall

Krampanfall kan bero på t ex överansträngning, stress, utbrändhet, epilepsianfall och missbruk av droger. Ett krampanfall är muskelsammandragningar i flera muskler samtidigt och kan te sig mycket obehagligt, både för den som råkar ut för det och personer i omgivningen. Får du krampanfall flera gånger bör du uppsöka en läkare och utreda orsaken.

Kramp i magen

Att få kramp i magen kan bero på att tarmarna har blivit irriterade. Irriterade tarmar härör ofta från kost och stress. Genom att äta regelbundet och flera gånger om dagen istället för få stora mål stödjer du magen och tarmaran. Sund fiberrik mat som tex fiberrikt bröd, gröt och grönsaker stimulerar tarmfunktionerna. Undvik framförallt kaffe, starka kryddor och bönor som ger upphov till gaser om du har problem med kramp i magen.

Tips för att behandla kramper i kroppen

Kramp är ett av de tillstånd i kroppen som forskare och läkarvetenskapen inte riktigt vet varför det uppstår. Det finns dock en mängd teorier. En av de förhärskande teorierna grundas på att kramp kan utlösas när det råder brist på vissa viktiga mineraler, till exempel magnesium och salt, i den muskel som drabbas av kramp. En annan skola menar att kramp uppstår när muskeln helt enkelt är så trött att det uppstår ett signalfel i signalerna från musklerna till hjärnan och vice versa.

Två typer av kramp

Inom vården brukar man tala om två typer av kramp. Det handlar om tonisk kramp och klonisk kramp. Ett typiskt tillstånd av tonisk kramp är den ihållande krampen som kan uppstå vid stor fysisk ansträngning. Ett annat exempel är sendrag, där den drabbade kan uppleva att en sena helt enkelt fastnar i ett läge och endast med svårighet kan gå tillbaka. Klonisk kramp är ett tillstånd av okontrollerade muskelryckningar. Detta tillstånd, som på läkarspråk kallas konvulsion, är ovanligt och uppstår främst vid feber, förgiftning eller vid epilepsianfall.

Tonisk kramp kan enkelt behandlas med vila. Vid muskeltrötthet återgår muskelns funktion snart till det normala om överansträngningen upphör. Två andra sätt att behandla kramp är att genom massage samt genom att kyla alternativt värma muskeln. Tanken bakom båda dessa behandlingsmetoder är att öka blodgenomströmningen i den muskel som drabbats av kramp.

För att förebygga tonisk kramp kan rekommenderas att man ser till att man inte har ett underskott av vätska i kroppen. Innan man ger sig ut på ett träningspass är det bra att se till att man får i sig lite extra vätska. Detsamma gäller under och efter träning. Efter träning kan man med fördel även tillsätta mineralerna magnesium, natrium (salt) och kalcium för att motverka kramper. Kalcium och magnesium är två mineraler som ansvarar för muskelsammandragningar och en brist på dessa kan leda till ökade risker för kramp.

Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Bättre hälsa med träning och motion

Det är väl ingen som är ovetandes om att träning och motion ger hälsofördelar, förutsatt att aktiviteten är regelbunden och att den verkar överbelastande för kroppen. Det räcker ju med en veckas stillasittande för att man ska känna att konditionen har försämrats. Men, det är förmodligen inte så många som vet exakt hur kroppen påverkas av träning och motion. Här är svart på vitt!

För det första förbättras konditionen vid regelbunden träning och motion. Kondition är ett lite luddigt begrepp så vi benar ut saken lite. När du tränar tvingas hjärtat att pumpa ut större volymer blod till kroppens alla kapillärer. Hjärtat är en muskel. Precis som alla andra muskler stärks hjärtat när det tränas. Ju starkare hjärtat blir desto mer blod kan det pumpa ut. Ju snabbare blodet strömmar genom kroppen desto mer syre kan de röda blodkropparna i blodet transportera till cellerna. Kort sagt: syreupptagningsförmågan ökar.

För det andra sover du bättre om du tränar regelbundet. Vi människor behöver mycket sömn. Dessutom bör sömnen vara av god kvalitet. Om vi får för lite kvalitetssömn sjunker både den fysiska och psykiska prestationsförmågan mycket snabbt. Genom träning minskar eventuella rubbningar i utsöndringen av olika hormoner, bland annat sömnhormonet melatonin. Träningen gör helt enkelt att melatonin utsöndras vid rätt tillfälle. Dessutom är det givetvis så att träningen gör att du blir trött och avslappnad, vilket gör att du får lättare att somna och sover djupare.

För det tredje stärks musklerna, skelettet, lederna och senorna i kroppen vid motion och träning. Det krävs inga större mängder träning för att kroppen ska stärkas. Även minimidosen av träning, det vill säga en 30-minuters promenad tre gånger i veckan, ger goda resultat. Ju större träningsmängd desto större effekter på hälsan. Det gäller dock att lyssna på kroppen. Alltför hård träning under alltför lång tid kan göra att kroppen försvagas i stället för att stärkas.

Läs mer om hälsofördelar vid konditionsträning på Kosttillskottguiden.nu >>

Träningsmetoder för att minska i vikt

Antalet dieter och träningsupplägg för att minska i vikt är fler än man kan räkna till. Dessutom går det trender inom viktminskning, vilket gör att en metod, som idag får stor uppmärksamhet för att den anses ge goda resultat på kort tid, snabbt kan försvinna helt för att ersättas av en ny, ”mycket bättre” metod.

Tyvärr finns det inga genvägar för att minska i vikt, även om det finns mer eller mindre nogräknade ”experter” som uppfinner den ena fantastiska viktminskningsmetoden efter den andra (och givetvis tar ordentligt betalt!). För att gå ner i vikt krävs ett kaloriunderskott över tid, det vill säga att man äter mindre än man gör av med och det inte bara under en enstaka dag utan över längre tid. Med träning kan man se till att öka sin förbränning och därmed skapa ett kaloriunderskott utan att behöva svälta sig. Här är tre beprövade träningsmetoder för att minska i vikt.

Intervallträning

High intensity interval training (HIIT) lanserades för några år sedan som en utmärkt träningsmetod för att minska i vikt och det är miljontals människor världen runt som har provat på denna metod med mycket goda resultat. Vad HIIT handlar om, är korta och intensiva intervaller med antingen konditionsträning eller styrketräning, eller både och. Tanken är att man på kort tid ska påfresta kroppen så mycket som möjligt för att dels bränna kalorier, och dels stärka kroppen. HIIT är inte för alla eftersom det krävs en ordentlig arbetsinsats, men för den som har viss träningsvana kan HIIT vara en perfekt väg till viktminskning.

Morgonpromenader

Morgonpromenader är en betydligt mer skonsam träningsmetod än intervallträning. Tanken är att man ska ge sig ut och promenera i rask takt det första man gör på morgonen, det vill säga på fastande mage. Under promenaden kommer då kroppen primärt att använda energi från kroppens fettdepåer.

Traditionell konditionsträning

Med traditionell konditionsträning, såsom till exempel löpning, cykling, simning eller skidåkning, kan man bränna en stor mängd kalorier på kort tid. Om man sedan inte fyller på med motsvarande antal kalorier från kosten kommer man att gå ner i vikt. Viktigast är att man väljer en träningsform som man tycker om och att man inte går ut för hårt i början.

Kategorier
Sport och träning

Köpa rätt längdskidor

För dig som är intresserad av att börja åka längdskidor, oavsett för att du fick en Vasaloppsstart i 50-årspresent eller bara vill förbättra konditionen under vintermånaderna, kan sportaffärernas hörna med utrustning för längdskidåkning verkligen kännas som främmande mark. Först ska man ha skidor i en viss längd. Sedan är det viktigt vilken bindning man har. Och stavarna dessutom. Här får du en guide till hur du väljer rätt skidor.