Kategorier
Blogg Presenter och gåvor

Att köpa presenter till företagets anställda

Inlägget är sponsrat i samarbete med Parnass.se

Det finns speciella tillfällen när företag kan ge företagspresenter till sina anställda som tex en julklapp vid juletider, när företaget firar ett jubileum eller ska belöna sina anställda vid en längre tids tjänst. Allra vanligast och årligt återkommande är företagen ger bort julgåvor när verksamhetsåret går mot sitt slut för att tacka för året som gått.

Kategorier
Blogg Presenter och gåvor

Sajten med presenttips

Det kan ibland kännas kämpigt och tidskrävande att leta runt bland butiker på nätet för att lyckas hitta någon bra present att ge bort. Tänk om det bara fanns en sajt som listade alla de bästa produkterna på ett och samma ställe. Lite som att plocka russinen ur kakan och bara få det bästa serverat. Efter lite sökande på nätet fann jag till slut en riktigt rolig och kreativ sajt med mängder av presenttips med namnet presenttipsaren.nu som tipsar om presenter till både han och henne gammal som ung. Här har dom också listat upp det och lagt kategorier beroende på till vem som ska få presenten. Letar du exempelvis efter en bra present till din flickvän så kan du hitta bra förslag som passar till henne. Ska det vara lite extra speciellt och presenten ska vara romantisk så kan du leta bland presenttips till alla hjärtans dag. Det finns tips till alla och du behöver bara klicka dig fram och vips har du hittat den perfekta presenten att ge bort.

Presenter till speciella tillfällen

Kolla gärna också in deras blogg och följ spännande inlägg där dom presenterar förslag på nya spännande produkter som kommit ut bland butikerna. Du kommer vara med och ta del av det senaste presenterna som du inte vill missa att ge bort till nära och kära. Vissa presenter kan vara kluriga att hitta då du ska köpa till ett speciellt tillfälle. Du kan då hos presenttipsaren hitta presenttips för speciella tillfällen som bröllop, fars dag, mors dag , 50 års kalas eller vad en bra inflyttningspresent kan vara. I alla kategorier hittar du även lite bra tankar och idéer på vad som kan vara bra att tänka på inför köpet. Det kan speciellt vara mycket tankar när man ska köpa bröllopspresenter då man funderar på saker som pris och vad som kan vara lämpligt att köpa och som ses som en klassisk bröllopspresent. Hur som helst vill jag råda er att kolla in denna sajten och förhoppningsvis tycker ni om deras presenttips och hittar något riktigt bra som kommer uppskattas.

Upplevelsepresenter & miljötänk  

När jag inne på Presenttipsaren fick jag tips om att köpa upplevelsepresenter istället för traditionella paket. Den värld som vi lever i kommer inte i det långa loppet hålla för den konsumtion som vi människor har. Allt vi köper är inte nödvändigt och vi måste tänka om i våra val och prioriteringar. Tycker det är en smart idé att köpa upplevelsepresenter framför produkter då många av dessa inte är påfrestande för miljön samtidigt som det skapar minnen för livet.

Kategorier
Mat och Dryck Presenter och gåvor

Choklad till njutning


När du sätter tänderna i en bit härlig choklad tänker du kanske inte på chokladens resa från kakaoträd till färdig chokladkaka. Det är en spännande resa. Den börjar i regnskogen i Sydamerika eller Centralamerika.

Från böna till pulver

Kakaoträdet är en ganska märklig skapelse. Det blir sällan högre än 10 meter och det är extremt känsligt för både torka och regn, sol och blåst. I regel brukar odlarna planera minst ett annat träd tillsammans med kakaoträdet för att trädet ska kunna få ett skydd mot vädrets makter.

Kakaofrukterna, som är i form av kapslar som liknar vattenmeloner men som har ett betydligt grövre skal, växer antingen på grenarna eller direkt på stammen. För att få ner frukterna från träden använder odlarna speciella knivar placerade på långa skaft. Till skillnad från exempelvis skörd av kokosnötter är det ingen god idé att klättra på stammen. Stammen är för späd och ömtålig för det.

När kakaofrukten väl är skördad skär odlaren upp den och plockar ut bönorna. En kakaofrukt innehåller normalt mellan 20-30 bönor som är ungefär lika stora som mandlar. Det första steget i tillverkningen av kakao är fermenteringen. Genom fermenteringen, som pågår i upp till en vecka, antar kärnan en brun färg och hela bönan blir mer porös till sin natur.

Nästa steg är torkningen. Bönorna torkas i upp till två veckor för att det mesta av vattnet ska försvinna. Innan man kan göra kakaopulver eller helt enkelt äta bönorna som de är i form av så kallade nibs, måste bönorna sedan rostas. Det är, till skillnad från de två första stegen, en snabb process. Rostningen tar inte mer än en halvtimme.

Det sista steget i den grundläggande förädlingen är att krossa bönorna och mala dem till en massa. Denna kakaomassa består av en hel del fett. Om man önskar göra rent kakaopulver tar man bort det mesta av fettet. Om man ska göra chokladkakor använder man normalt kakaomassan som den är. En chokladkaka består av kakaomassa, kakaosmör (det som blir över vid produktionen av kakaopulver) samt socker och eventuella smakämnen.

Välkommen till sidan om choklad, chocolat på franska. Riktig choklad tillverkas av kakao som utvinns ur kakaobönan.

kakaobönor