Kategorier
Blogg

E-butikens utrustningsbehov för logistik och förpackning

Det finns stora skillnader mellan fysiska butiker och E-butiker gällande både marknadsföring, försäljning och kundkontakt. En av de punkter som tydligt skiljer dessa försäljningskanaler åt är logistiken. I en fysisk butik behöver varorna packas upp på hyllorna varpå kunderna själva bär med sig dem hem. En E-butik behöver inte alls arbeta på samma sätt med exponering men däremot ligger det betydligt mer jobb på att packetera, banda och skicka varorna till kunderna.

Vilket behov som finns hos E-butiken gällande utrustning och emballage beror självklart på vilka produkter som säljs. Det är ju det stor skillnad i förpackningsbehov om E-butiken säljer underkläder eller om det är köksprodukter. Till viss del handlar det om varans ömtålighet och därmed behov av olika slags förpackningar men det handlar även om vilka förpackningsmaskiner som bör användas.

Investering för säkerhet och ekonomi

Många E-butiker börjar sin verksamet i en källarlokal eller annan mindre lokal och packar de ordrar som kommer in för hand. Förpackningarna viks och tejpas ihop innan adressetiketten klistras på. Men denna arbetsprocess är enbart hållbar vid en mindre mängd ordrar per dag. När företaget växlar upp behöver även investeringar ske inom emballage och logistik. På ett eller annat sätt behöver packning ske på ”löpande band” med maskiner som underlättar allt från att trycka adresser till att stänga igen förpackningarna på ett säkert sätt. Ett exempel är bandningsverktyg för plastband som både finns som handburna och som större maskiner. Dessa är vanliga att använda just för att säkerställa att en större kartong inte öppnar upp sig under transport. Det är då plastband som spänns kring emballaget.

Att investera i maskiner och handhållna verktyg som underlättar logistiken kring packning och emballage är därmed en långsiktig investering. Det gör att mindre arbetskraft går åt denna del av försäljningskedjan samtidigt som det skapar säkrare förpackningar som i längden uppskattas av kunderna.

Lämna ett svar