Kategorier
Mat och Dryck

Kaffe, kaffebönor och kafferecept

Kaffe från smakrika kaffebönor

kaffebönorDet sägs att finländarna dricker mest kaffe per person och år i hela världen. Det sägs också att vi svenskar kommer på en god andraplats. Det stämmer nog. Hur många svenskar dricker inte minst en kopp kaffe per dag? Vad är en fika utan kaffe? Och vem behöver inte en kopp kaffe för att vakna på morgonen när det är mörkt och kallt ute?

Historien förtäljer att kaffedrickandet började i Etiopien ungefär vid starten för vår moderna tideräkning. Därefter tog det ett tag för traditionen att leta sig till Europa, men i mitten av 1600-talet kunde åtminstone de välbärgade i Europa dricka en daglig kopp kaffe. Enligt uppgift kom kaffet till Sverige 1685. Idag kommer kaffet vi dricker främst från Sydamerika och Mellanamerika. Brasilien och Colombia är några av de största producenterna av kaffe. Det var i mitten av 1800-talet som kaffehuset Gevalia startade och drog igång sitt kafferosteri i Gävle där man fortfarande rostar kaffe och tar fram nya smakkombinationer. Gevalia tillhör de mest populära kaffet i Sverige.

Hälsosamt eller hälsofarligt?

Genom historien har kaffet varit föremål för intensiva debatter, till och med på riksdagsnivå. Under vissa perioder, särskilt på 1700-talet, var kaffedrickandet faktiskt förbjudet i Sverige. Om man ertappades med att ta en tår bestraffades man med böter.

Kaffe innehåller stora mängder koffein. Koffein är ett centralstimulerande ämne som motverkar trötthet och kan öka den fysiska prestationsförmågan. Det finns också studier som visar på att koffein ökar fettförbränningen. Att koffein är ett relativt potent centralstimulerande ämne visar sig framför allt när personer som inte är vana vid att dricka kaffe dricker flera koppar av drycken. Vanliga bieffekter är rastlöshet, skakningar, sömnlöshet och illamående.

Hälsoexperterna är oense om huruvida kaffe ska anses vara hälsofrämjande eller inte. Klart är att kaffe innehåller mängder av antioxidanter i form av polyfenoler. Antioxidanter ger kroppens celler en motståndskraft mot fria radikaler och sägs till exempel kunna motverka vissa cancerformer. En del av den hälsofrämjande effekten av kaffe kommer också av att kaffedrickande är socialt. Många studier visar på att kaffedrickare håller sig mentalt friska längre upp i åldrarna än personer som inte dricker kaffe.

Kaffebönor är avgörande för kaffets styrka och karaktär. Den starka smaken kommer av att kaffebönorna är rostade. Ju kraftigare rostning, desto mer smak. Mängden kaffepulver avgör självklart också hur smakrikt kaffet blir. Den karakteristiska doften kommer av ämnet furfurylmerkaptan.

Till ett gott kaffe passar det utmärkt med tex en bakelse eller tårta, eller varför inte till bröllopet och bröllopstårtan. Vill du har mer tips för bröllopet kan du få inspiration till bröllopsmiddagen här! Kaffekulturen är oerhört stark i Sverige och aldrig förr har det funnits så många caféer.

Klassiska kafferecept och kaffedrycker

Fram till för några decennier sedan drack de flesta svenskar sitt kaffe i form av bryggkaffe, med eventuellt en skvätt mjölk eller grädde och en sockerbit eller två. Idag har kaffeälskaren många fler varianter att välja mellan, och moderna kaffemaskiner kan tillreda utsökta kaffedrycker. Här är några mycket klassiska kafferecept att prova på.

Cappuccino

En underbar kopp cappuccino

Italienarna är mästare på att skapa kafferecept ,och cappuccinon räknas som ett av de mest klassiska recepten. En capuccino består av tre delar, nämligen en del espresso (eller mycket starkt kokkaffe), en del mjölk och en del mjölkskum. Du börjar med att hälla kaffet i en cappuccinokopp. Nästa steg är att värma mjölken tills dess att du når den så kallade rykpunkten. Nu vispar du upp ett mjukt skum från mjölken. Sedan är det bara att addera mjölken och skummet till kaffet. Gör du rätt kommer de olika delarna att blandas samtidigt som du får en vacker krans av skumfyllt kaffe kring kanten av koppen.

Kaffe Latte

Latte är italienska för mjölk, och mjölk är därför en av huvudingredienserna i kaffe latte. När du tillagar ett glas kaffe latte (en latte ska serveras i ett högt glas med en lång sked) ska du först koka ett lite starkare kaffe alternativt tillreda en kopp espresso. Nästa steg är att värma mjölk. Välj gärna mjölk med lite högre fetthalt, både för smakens och konsistensens skull. Häll sedan ner mjölken i kaffet och se till att fördelningen blir cirka ¼ del kaffe och ¾ mjölk.

Caffe macchiato

Det finns flera olika kafferecept som innehåller ordet macchiato. Macchiato är italienska för ”fläckig” och när det handlar om kafferecept betyder det att antingen kaffet eller mjölken ”fläckas” av den andra ingrediensen. Caffe macchiato är en populär kaffedryck där kaffet är i fokus. Grunden är en kopp espresso. Mjölken, som helst ska vara ångad, adderas på toppen av kaffet.

Lämna ett svar