Kategorier
Bil och motor Blogg

Vilka däck ska jag köpa till bilen?

Det görs ständigt tekniska framsteg och innovationer inom däck till bilar, det finns så många aspekter och infallsvinklar när det handlar om däck. Man utveckla och ta fram bättre däckmönster, bättre material och gummiblandning som håller för ett bredare spektrum av körförhållanden, bättre uthållighet mot slitage, bättre körkomfort och bränsleekonomi, bättre körprestanda, däck med bättre bromsegenskaper, däck som är mer miljövänliga osv.

Men det är troligtvis inte de däckens tekniska egenskaper som avgör om du ska köpa nya däck eller inte, däck är egentligen en ganska tråkig produkt du köper enbart för deras funktion. Däck ska bara fungera, om du inte är en inbiten racingfantast är det troligen inga större känslor inblandade utan rena praktiska faktorer som avgör när du ska köpa däck.

Dina gamla sommardäck är kanske utslitna och håller inte måttet för att ge dig en säker körupplevelse, och kanske har däcken tom blivit underkända på bilbesiktningen för dåligt mönsterdjup. Är dina däck snedslitna kan det bero på felaktiga hjulinställningar eller glappa spindelleder i bilens framvagn, eller så har du kört med felaktigt däcktryck vilken kan orsaka förslitning på däckets innerbana eller ytterbana. Då behöver du även åtgärda dessa fel annars kommer dina nyinköpta bildäck snart vara nedslitna igen om grundproblemet kvarstår.

Trots det är det inte bara att gå till närmaste däckverkstad och handla de billigaste sommardäcken eller vinterdäcken, även om det ibland är fullt tillräckligt för att kunna köra bil med bra däck.

Du behöver tänka igenom vilken körstil du är ute efter, vill du ha komfort och bra bränsleekonomi, eller vill du ha stora lågprofilsdäck som ser snygga ut? Kommer du köra grus och terräng eller är det mest asfalterade vägar? Kolla upp vilken storlek dina fälgar har och vad din gamla däck har för storlek.

Vill du beställa sommardäck och vinterdäck på nätet är det väldigt enkelt att hitta de bästa priserna på de däck du söker. Ofta kan leverans erbjudas till någon lokal däckverkstad som ombesörjer montering av dina nya däck på befintliga fälgar. Du kommer uppskatta smidigheten från beställning på nätet till servicen du får med monterade däck!

Lämna ett svar