Kategorier
Bil och motor

Köpguide till bilens bromsar

Bromssystemet är en av de viktigaste delarna på alla fordon och de behöver regelbundet kontrolleras för att säkerställa att bromsfunktionen på bilen är fullt duglig. Utslitna bromsar kan resultera i försämrad bromsverkan och förlängda bromssträckor för bilen vilket direkt leder till större risk för olyckor.

Hur vet man när det är dags att byta bromsar?

Det finns 5 huvudsakliga varningssignaler som indikerar när bromsarna är utslitna eller förstörda.

  • Det första tecknet på dåliga bromsar är skrapande och gnisslande ljud när du trycker på bromspedalen. Det kan betyda att bromsbeläggen är nedslitna och har tappat friktionsförmågan. Moderna bilar har ofta en givare som känner av bromsens duglighet och kan varna.
  • Vibrationer vid inbromsning vilket kan tyda på skeva bromsskivor.
  • Bromspedalen känns mjukare än vanligt och har lägre tryck, det kan tyda på att bromsvätskan behöver bytas.
  • Bromssträckan för bilen är längre än vanligt.
  • Bilen drar åt ena sidan vid inbromsning vilket kan betyda att bromsoken inte glider som de ska.

Kontrollera bromsdelarna

Ibland kan man avgöra bromsarnas skick utan att behöva ta av hjulen om man enkelt kan se genom fälgarna. Men ser man inte tillräckligt får man hissa upp bilen och ta av hjulen för att kunna avgöra bromsdetaljerna.

Kontrollera bromsskivans skick genom att avgöra om godset i bromsskivan har slitits ned och visar tydliga spår i skivan. Finns tydliga sprickbildningar, fula spår eller allmänt nedslitna och rostiga ytor är det dags att köpa nya bromsskivor vilket du kan göra på t ex sajten bildelarbilliga.se.

Kolla på bromsbeläggen om det finns tillräckligt tjocka belägg kvar. Är de för mycket nedslitna så kan inte bromsoket till slut trycka tillräckligt hårt mot bromsskivan vilket leder till kraftig försämrad bromsverkan.

Du beställer enkelt dina bildelar på nätet. Med hjälp av instruktioner från motorforum och youtubefilmer kan du klara av att reparera enklare saker på din bil.

Lämna ett svar