Kategorier
Blogg

Om du vill byta elavtal

Annons för Bytaelbolag.se

Om du ska flytta och samtidigt vill bidra till en bättre miljö kan du precis som jag passa på att byta elavtal till ett avtal som ger både billigare el men som även innebär att du köper grön el. Att köpa grön elektricitet innebär att du får elektricitet till din bostad som har producerats på naturlig väg som exempelvis med hjälp av vatten, vind eller solen. Om vi är många som väljer att byta till elavtal som ger oss klimatsmart el så bidrar vi alla till att det produceras mindre elektricitet med hjälp av fossila bränslen, som släpper ut stora mängder avfall i atmosfären. Istället ökar trycket på elbolagen att tillhandahålla med mer hållbar elektricitet som kommer från vattenkraft, solcellsanläggningar eller från vindkraftverk.

kraftnät bättre elUtöver att jag tänkte klimatsmart så var förstås möjligheten att få billig el en annan orsak till att jag bytte elavtal. Nu känns det roligare att betala mina elräkningar varje månad, framför allt då jag vet att min elektricitet också kommer att bidra till en bättre miljö och ett minskat klimathot. Ska dock nämna att det inte var speciellt enkelt att hitta ett elbolag som både kunde ge mig ett billigare elpris men också miljövänlig elektricitet. Jag besökte flera olika elbolags hemsidor men det var svårt att själv få information som kunde göra det enkelt för mig att välja ett bra elavtal. Efter att jag besökte en jämförelsesida där man kunde jämföra elbolagens priser och villkor gick det dock enkelt att snabbt hitta det elbolag som passade mig bäst.

När du vill byta elavtal

Jag har sammanställt några frågor som kan vara bra att tänka igenom om du också vill byta elavtal för att få billigare el. Om du sedan besöker en jämförelsesida där du kan jämföra olika elbolags priser och avtalsvillkor kommer du säkerligen också att kunna hitta ett elavtal som gör att du får mer pengar över varje månad.

Kontrollera befintligt elavtals villkor

Du behöver först kontrollera ditt befintliga elavtal för att se hur lång bindningstid du har. Ofta brukar elavtal med fast pris ha en bindningstid som sträcker sig upp till 3 år medan elavtal med rörligt pris oftast inte har någon bindningstid. Det är också viktigt att du kontrollerar hur lång uppsägningstiden är. Om avtalet behöver sägas upp inom 6 månader från att det förfaller är det viktigt att du inte missar den deadlinen. Annars kommer ditt avtal automatiskt att förlängas. Det innebär att om du vill byta elavtal så behöver du betala straffavgifter om du säger upp ett aktivt elavtal i förtid.

Tänk på att du kan teckna till en extra tjänst när du tecknar ett nytt avtal. Denna tjänst gör det möjligt för dig att byta elavtal utan några extra kostnader i framtiden.

Fast eller rörligt pris

Fundera också igenom om du ska byta till ett elavtal med fast eller rörligt pris. Med ett fast pris så vet du exakt hur mycket du får betala för din elektricitet under en lång tid framåt. Med
ett rörligt pris kommer du att betala mindre vissa månader, under sommaren, och mer under andra månader, under vintern då elpriserna blir högre om det råder brist på el.

Klimatvänlig el

När du ska teckna avtal kan du också välja att du enbart vill köpa elektricitet som är producerad med hjälp av solceller, vindkraft eller vattenkraft. Det gör att även du kan bidra till ett bättre klimat.

Lämna ett svar