Kategorier
Blogg Hälsa och vård

Träning och träningsredskap för rehabilitering hemma

Annons för Allsa

Om du har varit med i en svår olycka eller råkat ut för en skada kan det ta lång tid att komma tillbaka från dessa skador. Ofta behöver en skada läka först till en viss nivå innan man kan påbörja rehabiliteringen, som exempelvis vid ett benbrott, vilket gör att man hinner tappa muskelstyrka och rörlighet i benet. När man väl är på väg tillbaka från sin skada behöver man rehabilitera sig vilket man kan göra hemma eller genom att besöka en rehabiliteringsklinik som kan hjälpa en med behandling och träning.

Träning och träningsredskap hemma

Att träna hemma ger dig fördelen att du kan träna när som helst då du har lite tid över eller ork. Hemma kan du utföra allt från enklare övningar för att öva upp rörligheten och styrka till mer avancerad träning med hjälp av träningsredskap. När du tränar hemma är det viktigt att du har disciplin så att du genomför sin träning så ofta som det krävs och att du fullföljer hela ditt träningspass, även om det gör ont eller om krafterna tar slut. Om du inte har den disciplinen så du kan utföra din rehabilitering hemma på ett effektivt sätt är det bättre att ta hjälp från en rehabiliteringsklinik som kan hjälpa dig med att lägga upp ett träningsprogram som passar dig. På en klinik kan du också få hjälp med motivationen och stöd i samband med träningen.

De redskap som kan vara bra att använda då du tränar hemma kan vara allt från enkla vikter eller andra mindre träningsredskap till maskiner som exempelvis en motionscykel eller en träningsbänk där du kan träna flera olika moment. Träningsredskap kan du köpa på Internet eller kanske få hjälp med att köpa av familj eller vänner.

Få professionell hjälp med din rehabilitering

Om du söker hjälp för din rehabilitering så finns det flera kliniker som kan erbjuda dig olika behandlingar som exempelvis hos en kiropraktor, naprapat eller en fysioterapeut. Du kan bland annat besöka allsa som kan erbjuda dig en tjänst för att snabbt och enkelt hitta en rehabiliteringsklinik i närheten av ditt hem. Genom denna tjänst kan du enkelt söka efter den hjälp som du är i behov av och få fram uppgifter på de närliggande kliniker som kan hjälpa dig med din rehabilitering.

Hos allsa finner du tusentals kliniker över hela Sverige där du kan få hjälp med kronisk smärta, rehabilitering efter en olycka eller skada eller rehabilitering i förebyggande syfte. Det krävs ingen remiss för att kunna använda allsa utan du söker fram den specialisthjälp som du behöver på din ort. Därefter kan du välja ut vilken klinik som du vill boka tid hos, vilket sker direkt online, snabbt och enkelt utan några förpliktelser.

Proaktiv rehabilitering

Har du ett ensidigt arbete som gör att du ofta blir trött i olika kroppsdelar eller ligger du i riskzonen för att få visa allvarliga sjukdomar är det en god idé att erhålla proaktiv rehabilitering i förebyggande syfte. Om du ofta är trött eller har värk i en kroppsdel vilket kan bero på ditt arbete eller på andra fysiska aktiviter som du utför kan du få hjälp av en naprapat. Enklare träning kan du utföra hemma men du kan också få hjälp av en naprapat med din proaktiva rehabilitering.

En naprapat kan lägga upp ett träningsprogram som tränar upp både styrkan och rörligheten i den kroppsdelen så att den bättre klarar av den uppgift som den utsätts för. Det kan också vara så att du känner att exempelvis nacken eller ryggen känns stel och öm vilket kan medföra besvär som på sikt kan leda till smärta. Då kan du träna upp rörligheten eller styrkan i nacken eller ryggen så att den blir mjukare och får mer muskler som kan bidra till att du slipper framtida besvär.

Ligger du i riskzonen för att få olika sjukdomar, exempelvis ärftliga sjukdomar eller sjukdomar som kan härledas till din livsstil, kan du också få hjälp i förebyggande syfte. Hos en naprapat kan du få ett träningsprogram som du kan följa men även hjälp med att gå ned i vikt, om detta behövs. Du kan också få hjälp med att lägga upp ett kostprogram som bidrar till att minska risken för att utsättas för en sjukdom.

Lämna ett svar