Kategorier
Sport och träning

Köpa rätt längdskidor

För dig som är intresserad av att börja åka längdskidor, oavsett för att du fick en Vasaloppsstart i 50-årspresent eller bara vill förbättra konditionen under vintermånaderna, kan sportaffärernas hörna med utrustning för längdskidåkning verkligen kännas som främmande mark. Först ska man ha skidor i en viss längd. Sedan är det viktigt vilken bindning man har. Och stavarna dessutom. Här får du en guide till hur du väljer rätt skidor.

Avgörande för vilka längdskidor du ska välja är dels din teknik, dels din kroppsform (vikt och längd). Varför är då kroppsformen viktig? Jo, en skida är uppbyggd så att den har ett spann. När skidan ligger fritt är alltså inte hela skidans underdel i kontakt med marken. Detta spann kan vara mer eller mindre stort och påverkas dessutom av din kroppsvikt. Är du lite tyngre kommer en mjuk skida göra att hela skidan är i kontakt med snön. Det innebär att glidet blir sämre. Är du lite lättare i kroppen och väljer en mycket styv skida kommer en mindre del av skidan vara i kontakt med snön. Då får du ett bra glid men ett sämre grepp. Spannets längd beror på hur lång skidan är. Normalt brukar man säga att en skida ska vara något längre än vad du är.

När du nu har memorerat de grundläggande råden är det dags att fundera på hur du har tänkt att använda längdskidorna. Är du en glad motionär, som egentligen bara vill ha längdskidor för att komma ut i naturen, väljer du med fördel en bredare skida – för större stabilitet – och ett mjukt spann.

Vill du å andra sidan använda längdskidåkningen för ordentliga träningspass rekommenderas en lättare och smalare skida. Dessutom är det en klar fördel om skidan är vallningsbar. Då kan du på egen hand anpassa skidan till att fungera optimalt med fäste och glid vid olika temperaturer.

Längdskidåkning i Åre

Åre är en traditionell ort för vinersporter som främst alpin utförsåkning. Åre med tillhörande byar i skidområdet bjuder också på bra möjligheter för längdskidåkning. I Åres hittar du både möjligheter till längdskidåkning på fjället och i spåret, såväl motionären och friluftsmänniskan kan uppleva längdskidåkning i högsta klass. Ett stort skäl att bege sig till Åre för att åka längdskidor är just för att det är ett så stort skidcentrum i Sverige. Här finns gott om längdskidåkningsspår och skidsportbutiker, Åre har fostrat många skidprofiler genom åren.

Ett område i Åre som satsar på längdskidåkningen är Duved som har ca 30km preparerade spår av lite backigare karaktär att erbjuda, av dessa är 5km förlagda till ett eljusspår så att du även kan motionera under de mörka timmarna av dygnet. I Duved bor du bekvämt på Fjällporten, ett fjällpensionat i direkt anknytning till skidsystemet. Fjällporten är ett utmärkt boende för den som åker till Åre för längdskidåkning, inte sällan kan man träffa andra likasinnade på det gemytliga pensionatet.

Om du är ute efter längdskidåkning som bjuder på milslånga vyer över Åres fjällvärld är Ullådalen att rekommendera. Här råder det så gott som snögaranti mellan Åreskutan och Mullfjället, från 1 februari är spåren preparerade. I Ullådalen bör du klä dig ordentligt efter rådande omständigheter, likaväl som att fjället kan bjuda på härliga soldagar så kan det också råda karga vindar över fjället.

I Årebjörnen hittar du slingor i skogsterräng, här finns det alltid gott om snö. Spåren utgår från Årebjörnen skidcenter, kombinera spåren som passar dig bäst.

Vill du åka längdskidor i Åre centrum får du göra det på Storsjön utan för Åre strand. När det är tillåtande förhållanden är spåren preparerade från 1 februari.

Lämna ett svar