Kategorier
Hälsa och vård

Dålig andedräkt och munhygien

Dålig andedräkt kan uppkomma på flera sätt. Den vanligaste orsaken är bakteriebeläggningar på tungan och kring tänderna. En annan faktor är sjukdomar i mun, svalg eller lungor. En tredje är medicinering. En fjärde kan vara att man nyttjar tobak eller äter stark mat. Även muntorrhet kan vara en bidragande faktor. Oavsett orsak till dålig andedräkt är det klokt att förebygga besvär. Att ha dålig andedräkt kan vara besvärande både för dig själv och för dem i din närhet.

Metoder för att bli av med dålig andedräkt

Vilken behandlingsmetod du ska använda avgörs av orsaken bakom din dåliga andedräkt. En metod som siktar in sig på behandling av munnen ger ingen effekt om du har en sjukdom som sitter i lungorna, magen eller andningsvägarna.

Om orsaken är bakteriebeläggningar ska du vara noga med att ta hand om din munhygien på bästa sätt. Du bör borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och med jämna mellanrum skölja med fluorskölj, alternativt ett sköljmedel som innehåller zinksalter. Du bör också vara noga med att skrapa eller borsta bort bakteriebeläggningar på tungan. Bakterierna i munnen är gynnsamma på så vis att de bryter ner maten du äter. Samtidigt bildas svavelföreningar och det är dessa som ger upphov till den dåliga andedräkten. Sköljmedel och sugtabletter som innehåller zinksalter hjälper till att binda svavelföreningar. På så sätt kan du lindra din dåliga andedräkt i ganska stor utsträckning.

Om orsaken är muntorrhet, gäller det att du stimulerar salivproduktionen. Ett första tips är att du äter regelbundet och dricker mycket. Du kan också använda särskilda sköljmedel eller sugtabletter mot muntorrhet. Att tugga tuggummi är en annan beprövad metod för att öka salivproduktionen. Även kolsyrat vatten stimulerar saliven.

Skulle orsaken i stället vara att du medicinerar, finns ingen snabb behandling att ta till. Din andedräkt kommer att återgå till det normala när du upphör med medicineringen. Om du använder munskölj, sugtabletter och tuggummi kan du emellertid dölja din dåliga andedräkt till viss del.

Lämna ett svar