Kategorier
Blogg Hälsa och vård

Skydda ögonen med snygga skidglasögon i vinter

Solens effekter – både positiva och negativa

Solens strålar är fördelaktig på många sätt för oss människor. Till exempel ger den oss värme och hjälper oss att reglera vår dygnsrytm. Genom solens strålar på vår hud får vi i oss D-vitamin vilket har goda effekter på vårt välmående och immunförsvar. Våra kroppar kan inte själva producera D-vitamin så en stund av dagsljus för oss är viktigt.

Själva solljuset består av ultraviolett och infrarött ljus, kallat för UV-ljus. För mycket exponering av UV-ljus ger skador både djupt ner i huden samt på de yttre hudlagren. Detta gör att cellerna i huden dör eller förändras och leder till huden åldras, blir rynkig eller blir bränd. UV-index är ett mått på solens skadliga strålning. På SMHI visar UV-prognoser för hela Sverige.

Skydda ögonen på ett snyggt sätt

Åka slalomÖgonen är, precis som huden, känsliga för UV-ljus.

Skador som kan uppstå på ögonen på grund av hög exponering av solljus kan exempelvis vara grå starr, sår på hornhinnan och skador på gula fläcken i näthinnan.

Bland utbudet på skidglasögon hos Skistore kan du enkelt klicka hem ett par både snygga och säkra skidglasögon men också solglasögon. Vill du uppgradera din skidoutfit finns också ett stort utbud av skidkläder, skidor, pjäxor och övrig skidutrustning.

Inte bara på sommaren

Mest förknippar man solskydd med sommar och sol. Både vatten och sand ökar strålningens effekt genom att reflektera solljuset, men även snö ökar strålningens effekt och precis som det gäller att skydda sig mot solens strålar sommartid är det bra att komma ihåg att även under vinterhalvåret är det minst lika viktigt att tänka på att skydda både hud och ögon från solens UV-strålning.

Skidåkning på hög höjd i soligt väder är en riskfaktor för att bli utsatt av en hög dos av UV-strålar. UV-stålarna går även igenom molnen och gör att ett par skidglasögon behövs också en halvklar dag. Vid vissa tillfällen är det av extra stor vikt att tänka på att skydda ögonen från UV-strålar. Detta gäller när skidresan går till skidorter på extra hög höjd, till exempel Alperna, eller när skidresan är planerad på våren.

När du köper nya skidglasögon inför skidresan, tänk på att köpa ett par glasögon som innehåller 100% UV-skydd. De flesta moderna skidglasögon erbjuder detta idag, men var noga med att modellen du köper faktiskt ger ett fullgott UV-skydd.

För maximalt skydd mot solen under din skidresa rekommenderas solskyddsfaktor i kombination med skidglasögon med 100% UV-skydd. Även vissa skidkläder innehåller skydd för strålar och mäts då i UPF som är ett mått på hur mycket av UV-strålningen som passerar genom tyget. Först skydd, sen njutning i form av solsken, puderdränkta backar, adrenalin och fantastiska vyer.

Lämna ett svar