Kategorier
Blogg Sport och träning

Köpa skridskor tips

Är du nybörjare eller glad amatör och är intresserad av skridskoåkning  då har du hamnat rätt. Här får du praktiska råd så du får ut mer av din åkning. Vi ger dig tips på vad som är viktigt om du skall köpa nya eller begagnade skridskor.

Lär dig vårda och slipa skridskorna själv. Läs mer om ishockeyskridskor, konståkningsskridskor, långfärdsskridskor.

Skridskor och motion

Skridskor som motion är utmärkt oavsett vilken disciplin man väljer. Det finns alltid något som passar. Från att spela ishockey med hög intensitet till att glida fram på en blank is i yttre skärgården.
Vi hoppas att våra tips och råd om skridskor bidrar till att du får ut mer av ditt intresse.

Nybörjare på skridskor

Som nybörjare på skridskor är det viktigt att man får en bra start från början för att intresset inte skall svalna. Gamla mjuka och oslipade skridskor är ingen bra början. Om det någon gång är extra viktigt att skridskorna är stabila och ger bra stöd för vristen så är det just för nybörjare. Innan man tar sina första skär skall man försäkra sig om att skridskon är i absolut rätt storlek och att den är lagom hårt snörd. Tänk på att snöra skridskorna lösare längre fram så tårna kan röra sig Sedan är det första man skall lära sig är att stå upprätt på skridskorna. Det skiljer en del i hur svårt det att stå så skridskons skena bildar 90 grader mot isen. Långfärdsskridskor känns om man har rejäla kängor mycket mycket stabila jämfört med t ex ishockeyrör.

Kom ihåg!
Bra passform: köp ej skridskor för att växa i byt hellre oftare.
Köp skridskor av god kvalitet: bättre åkupplevelser.
Alltid väl slipade skenor: använd skydd för skenorna, gå ej lång på skydden.
Lagom hårt snörda: lösare vid tårna även i skaftet för rörlighet i vristen.

Slipa ishockeyskridskor | Rätt radie och skåldjup

Ishockeyskridskor har en radie inslipad.  Radien gör att man har samma åkyta om man har tyngdpunkten framför eller bakom mitten av skenan. Ju mindre radie ju mer böjd skena. P g a att spelets variationer så används olika delar av skenan mycket i spelet. Vilken radie på skridskoskenan man väljer beror på vad som passar individuellt bäst beroende på åkstil och vilken roll man har i spelet. Skridskornas åkyta (den yta som har kontakt med isen) brukar var ca 4-6 cm och själva radien ca 3-4 meter. Slipa ishockeyskridskor och behålla samma radie är viktigt annars får man en skridsko med andra egenskaper.

Ishockeyskridskor är också skålslipade. Skåldjupet kan vara olika djupt.
Vänster grunt skåldjup. Höger djupt skåldjup
Generellt gäller att ju lätt åkare ju djupare skåldjup och ju hårdare is ju djupare skåldjup.

Radieprofil och skåldjup ger skridskon rätt egenskaper.
Mindre radie ger kvickare svängar och större radie ger bättre stabilitet. Greppet finjusteras med skåldjupet.

Slipningen skall anpassas efter den individuella åkstilen.

Långfärdsskridskor

Att åka långfärdsskridskor har blivit mycket populärt. Fler och fler skaffar långfärdsskridskor och skridskorna har utvecklats en hel del under senaste åren. Vad som i första hand skiljer långfärdsskridskorna åt är hur pjäxan sitter fast i skridskon. Val av långfärdsskridskor kan i stort delas in i dessa tre alternativ.

Typer av långfärdsskridskor

  1. Det billigaste och enklaste är att använda en pjäxa som även används för turåkning på skidor sedan köper man en skena som spänns fast med remmar. För nybörjare är detta ett bra alternativ då man kan använda sina invanda pjäxor. Ett par skenor kostar runt 1000 kr.
  2. Moderna långfärdsskridskor består av en anpassad pjäxa som man sätter fast på skenan på liknande sätt som man gör med slalomskidor. Detta alternativ ger bättre känsla i själva åkningen och är ett naturligt val när man passerat nybörjarstadiet.
  3. Långfärdsskridskor med lös häl tar skridskoåkningen till en annan nivå. Den här typen av långfärdsskridskor är relativt ny. Pjäxan sitter bara fast framtill och man bör använda skate skor och tillhörande bindningar samma som vid skidåkning. Skateskor ger bättre stabilitet än vanliga skidskor.
    Fördelen med lös häl är att man kan använda mer av kraften i ett skär p g a att skäret blir längre. Ibland finns det en snodd bak vid hälen för att skenan skall föras tillbaka bättre.

Slipa långfärdsskridskor

Upplevelsen av att åka långfärdsskridskor är mycket beroende på om skridskorna är slipade speciellt om isen är hård med lite vatten ovanpå.
Att lämna in långfärdsskridskorna på slipning är ju det enklaste men med lite träning så kan man slipa sina långfärdsskridskor själv. Enklast att man får hjälp första gången av någon med erfarenhet av slipning.

Utrustning för slipning

Brynet skall vara av bra kvalitet och brett samt ca 25 cm långt. Var noga med hur brynet skall användas. Vissa brynen skall användas med olja och andra med vatten eller torrt. Slipkornen och bindemedlet som brynet är uppbyggt finns i olika utföranden, det finns även bryne med två olika sidor ett finare och ett grövre. Det finns att brynen speciellt framtagna för hastighetsskridskor vilket är att rekommendera.

Slipstället är viktigt på så sätt att långfärdsskridskorna sitter stadigt och på samma sätt varje gång man skall slipa skridskorna. Slipställ finns färdiga att köpa i fackhandeln.

Slipning

När skridskon är ny så har den en kurva (rundning) en långfärdsskridsko är rak jämfört med vanliga skridskor m a o skenan är rakare. När man slipar skridskon så skall man slipa så att denna kurva alltid är den samma. Skridskon är oftast slöare på innerskärets mellersta del.
Brynet förs diagonalt med jämnt tryck över skenorna.

Lämna ett svar