Kategorier
Blogg

Kort fakta om Cyber Monday

Om du gillar att handla på webben så känner du säkert till Cyber Monday, även om det är långt ifrån alla svenska e-handlare som är med på dagen. Här ska vi gå igenom lite kort fakta om hur dagen kom till och hur du som konsument kan planera ditt shoppande för att få ut så mycket som möjligt av den.

Cyber Monday snart härCyber Monday kom från USA och namnet hänvisar till den första måndagen efter Thanksgiving. År 2020 var Cyber Monday den 30 november. Missade du det? Då kan du istället använda dig av rabattkoder på webbutiker som gäller hela året runt.

Namnet Cyber Monday började användas år 2005, för innan dess var det inte så många som hade internet i hemmet. Trenden började dock runt 2003 och dagen skapades som ett alternativ på nätet till Black Friday som hölls i fysiska butiker. I Sverige slog trenden igenom under 2010 och 2013 så var den etablerad bland e-handlare och konsumenter.

2017 och 2018 var det den största globala shoppingdagen, då den även gick om Black Friday som alltid hålls fredagen innan Cyber Monday. I Sverige ökade transaktionerna i detaljhandeln på nätet med 90% under Cyber Monday 2018 jämfört med en vanlig, genomsnittlig dag.

Nästan alla webbutiker tjuvstartar Cyber Monday dagen innan. Det är även många webbutiker som kör Black Friday och Cyber Monday ihop genom att kalla det Black Weekend. Sedan finns det butiker som har rabatter under hela november månad.

Hur du kan fynda på Cyber Monday

Eftersom dagen är placerad så nära jul så är det perfekt att fynda julklappar på Cyber Monday. Med lite tur kan du göra dina inköp med 50% rabatt eller mer, men det gäller att vara ute i god tid.

Först och främst bör du planera vad du vill köpa innan rean sätter igång. Populära produkter blir snabbt slutsålda och det är först till kvarn som gäller. Webbutikerna brukar inte fylla på med nya produkter under rean. Ta därför reda på var den önskade produkten finns och om den kommer att reas ut under Cyber Monday. Sen håller du koll på när rean öppnar för att vara först i kön.

Prenumerera gärna på nyhetsbrev om det finns en särskild butik du vill fynda i. Många webbutiker ger extra rabatter eller förhandstur till personer som prenumererar på nyhetsbrev eller som är medlemmar på något sätt.

Lämna ett svar