Kategorier
Blogg

Hur affiliates fungerar och varför du bör överväga det

Som e-handlare kan affiliatemarknadsföring vara ett bra sätt för att nå ut med sina produkter till nya konsumenter som annars kanske inte skulle hittat in på just din sajt. Du tar helt enkelt hjälp av andra sajtägare (även kallade webmasters) som då förmedlar din produkt på sin sajt. Du betalar sedan för de resultaten du får, vilket alltså är affiliateägarnas betalning för det hela. Om du exempelvis letar bästa pris på något och kommer in på en prisjämförelsesajt, så handlar det i majoriteten av fallen om affiliatemarknadsföring där webmastern alltså får betalt för varje kund de förmedlar till sajten ifråga som “får” kundens köp.

Precis som med många andra digitala marknadsföringsmetoder så finns det diverse prismodeller, däribland betalt per lead (om du t.ex. erbjuder tjänster), betalt per klick, betalt per köp och betalt för varje visning av annonsen.

Komma på bra idéerFör alla e-handlare är sökmotoroptimering (SEO) något väldigt vitalt samtidigt som det finns ett mönster kring att de flesta e-handlare är relativt novisa inom ämnet. När man faller kort på SEO-biten, så betyder det också att man missar möjligheten att synas där folk söker efter ens produkter. På andra sidan har vi då affiliates som då är motsatsen till e-handlarna då de faktiskt ofta är väldigt bra på just SEO, vilket gör det mer eller mindre naturligt för många att söka sig till affiliates. Det är enkelt då de slipper göra arbetet med att lära sig sökmotoroptimering själva – eller anlita experter – helt enkelt. Affiliates kan i en del kretsar förknippas med spel, på både gott och ont, men det finns faktiskt riktigt bra affiliateexempel där ute såsom Svenska Casino. De är inte bara bra inom ämnet, utan också seriösa och tydliga med sajtens ändamål för konsumenternas skull. Detta är i sig något man bör titta på när man väljer sin affiliatepartner – oavsett bransch – då man inte gärna ansluter sig med någon som antingen utnyttjar er som företag eller era potentiella kunder.

Om du funderar vidare på detta så är det värt att hitta åt potentiella affiliates genom så kallade affiliatenätverk. På så vis får du tag på välrenommerade publicister som genomgått processer och kontroller innan de blivit godkända, vilket självklart blir betryggande för din del. Nackdelen är dock att de tar ut en procent på det som kunden köper för hos dig via affiliaten de förmedlat. Det finns dessutom ett par stycken som även har start- och/eller andra fasta avgifter.

Lämna ett svar