När du sätter tänderna i en bit härlig choklad tänker du kanske inte på chokladens resa från kakaoträd till färdig chokladkaka. Det är en spännande resa. Den börjar i regnskogen i Sydamerika eller Centralamerika.
Från böna till pulver
Kakaoträdet är en ganska märklig skapelse. Det blir sällan högre än 10 meter och det är extremt känsligt för både torka och regn, sol och blåst. I regel brukar odlarna planera minst ett annat träd tillsammans med kakaoträdet för att trädet ska kunna få ett skydd mot vädrets makter.
Kakaofrukterna, som är i form av kapslar som liknar vattenmeloner men som har ett betydligt grövre skal, växer antingen på grenarna eller direkt på stammen. För att få ner frukterna från träden använder odlarna speciella knivar placerade på långa skaft. Till skillnad från exempelvis skörd av kokosnötter är det ingen god idé att klättra på stammen. Stammen är för späd och ömtålig för det.
När kakaofrukten väl är skördad skär odlaren upp den och plockar ut bönorna. En kakaofrukt innehåller normalt mellan 20-30 bönor som är ungefär lika stora som mandlar. Det första steget i tillverkningen av kakao är fermenteringen. Genom fermenteringen, som pågår i upp till en vecka, antar kärnan en brun färg och hela bönan blir mer porös till sin natur.
Nästa steg är torkningen. Bönorna torkas i upp till två veckor för att det mesta av vattnet ska försvinna. Innan man kan göra kakaopulver eller helt enkelt äta bönorna som de är i form av så kallade nibs, måste bönorna sedan rostas. Det är, till skillnad från de två första stegen, en snabb process. Rostningen tar inte mer än en halvtimme.
Det sista steget i den grundläggande förädlingen är att krossa bönorna och mala dem till en massa. Denna kakaomassa består av en hel del fett. Om man önskar göra rent kakaopulver tar man bort det mesta av fettet. Om man ska göra chokladkakor använder man normalt kakaomassan som den är. En chokladkaka består av kakaomassa, kakaosmör (det som blir över vid produktionen av kakaopulver) samt socker och eventuella smakämnen.
Välkommen till sidan om choklad, chocolat på franska. Riktig choklad tillverkas av kakao som utvinns ur kakaobönan.