Kategorier
Bil och motor

Alkoholmätare online – Bäst i Test

Varför ska du köpa en alkoholmätare? I Sverige har vi i jämförelse med vad som gäller i de flesta andra länder i Europa en mycket strikt syn på alkohol i trafiken. I Sverige räknas en promillehalt som överstiger 2 promille som rattonykterhet.

Motsvarande siffra på exempelvis Irland är hela 8 promille. Det är bra att vi har en mycket låg gräns för rattonykterhet eftersom en stor del av trafikolyckorna orsakas av förare som har kört berusade. Ju färre som sätter sig bakom ratten i onyktert tillstånd, desto fler liv kan sparas.

Givetvis är det bäst att hålla sig ifrån alkohol helt och hållet dagen för det att man ska sätta sig bakom ratten. Om man är osäker på om man är i skick att köra eller inte kan man få ledning genom att använda en alkoholmätare, eller alkomätare i mer vanligt språkbruk.

Så fungerar en alkoholmätare

En alkoholmätare används för att göra utandningsprov genom vilket man får en indikation på promillehalten. Man blåser helt enkelt i ett rör på mätaren för att starta mätningen. Röret leder utandningsluften genom en bränslecell som mäter alkoholkoncentrationen.

Något exakt värde på alkoholkoncentrationen i blodet kan man inte få genom att använda en alkoholmätare. För en exakt promillesiffra måste man ta ett blodprov. Alkoholmätaren ger dock ändå en indikation. Kort sagt gäller att om mätaren ger ett utslag, om än ett väldigt litet sådant, ska man inte sätta sig bakom ratten.

Hitta bästa alkomätare

Ska du köpa en alkomätare kan du läsa tester och recensioner på nätet. Vårt tips just nu är att söka på internet efter sidor som testat och recenserat några av de mest populära alkoholmätarna online.

Beställ alkoholmätare online

Alkoholmätare finns i alla modeller och prisklasser. Grundregeln är att man får vad man betalar för. En billig alkoholmätare håller sällan måttet, särskilt som en sådan förmodligen inte använder bränslecellsteknik. En viktig sak att kika på är också om alkoholmätaren visar promillehalten digitalt eller om den bara ger ifrån sig ljud och/eller ljus. I de sistnämnda fallen gäller det att man är säker på att mätaren är kalibrerad för våra svenska förhållanden.

Du kan beställa alkoholmätare online på nätet, både i elektronikbutiker, i hobbybutiker och i butiker som specialiserar sig på säkerhetsprodukter. Hos butiker som Claes Ohlson, Jula eller Kjell & CO kan du köpa alkoholmätare både online och i butik.

Lämna ett svar