När du handlar rättvisemärkt eller fairtrade gör du en stor insats både för producenterna av varorna och för miljön. I grunden är konceptet med Fairtrade inte bara en rättvisemärkning, utan ett ganska omfattande regelverk för att stärka arbets- och levnadsvillkoren för producenter i utvecklingsländer. Samtidigt som produktionen ska stödja en positiv utveckling för arbetarna i deras vardag gäller också att odling, bearbetning och förädling av livsmedel inte ska göra större negativa avtryck på miljön än vad som är absolut nödvändigt.
Du kan handla rättvisemärkt både i vanliga butiker, i så kallade ”världsbutiker” samt e-butiker på nätet. De flesta mataffärer har åtminstone en hylla med rättvisemärkta livsmedel. Då handlar det i regel om livsmedel märkta med Rättvisemärkt/Fairtrade. Vanliga varor i mataffärens hyllor är kaffe, te, juice, choklad , marsipan och liknande. Den gemensamma nämnaren är mer eller mindre exotiska livsmedel med ett högt förädlingsvärde. I världsbutiker, alternativt butiker med en inriktning mot en specifik del av världen, kan du hitta både livsmedel samt andra produkter såsom kläder och hantverk.
Du får betala lite extra när du handlar rättvisemärkt, men i gengäld kan du känna dig nöjd över att en del av varans pris går direkt tillbaka till producenten. Det känslan kan verkligen vara värd några extra kronor.
Olika typer av Fairtrade- och rättvisemärkningar
Själva märkningen ”Rättvisemärkt” är ett varumärke som tillhör Fairtrade Sverige AB. Detta företag ägs av Svenska Kyrkan, Föreningen för Fairtrade samt Landsorganisationen. Internationellt går varumärket under beteckningen Fairtrade. Det är framför allt livsmedel som säljs under detta varumärke. Livsmedlen kommer från hela världen från producenter i utvecklingsländer. Tanken med ”Rättvisemärkt” är att odlare och anställda ska ha goda levnads- och arbetsvillkor.
Det finns dock även andra aktörer inom rättvisemärkta produkter. Då handlar det i regel dock inte om livsmedel, utan om kläder, smycken och andra accessoarer, hantverk samt inredningsprodukter. Rättvis handel inom andra produkter än livsmedel syftar till att stärka småproducenter i utvecklingsländer genom att stödja tillverkning av produkter med ett högt förädlingsvärde.