Här lär du dig mer om olika tekniker för bekämpning av mullvadar. Det är nämligen inte ofta som mullvaden upplevs i positiv mening. De gånger man märker av mullvadar är oftast när man har påhälsning av dem i trädgården och de har grävt upp och ned på allt. För att råda bot på problem med mullvadar behöver man då sätta sig in i ämnet för att lära sig hur man blir av med mullvaden. Vill du lära dig mer om mullvaden som djur kan du här läsa om mer mullvadar.
Om mullvaden
Det är en artikel om mullvaden, ett litet speciellt djur som lever under marken. Mullvaden är ett däggdjur och föredrar jord som är fuktig och inte så kompakt. Det är lätt att lokalisera vart mullvaden lever pga att de gräver upp små jordkullar här och var. Den gräver gångar på ett djup runt 0,2m och kastar upp jord ovanför marken. Under vintern behöver dock mullvaden söka sig djupare för att undvika frosten eftersom den inte går i dvala. Vetskapen om att det finns mycket mullvadar i området gör att marken känns som att den hänger i luften, vilket inte riktigt behöver vara sant.
Mullvaden äter sådant som den hittar i jorden. Till största del består födan av maskar, men även insekter, sniglar och mindre kräldjur fungerar bra som föda. Den lever helt solo i sina gångsystem under jorden. När det är dags för förökning letar mullvaden upp en partner genom sitt gångsystem. En gång om året på vårkanten föder mullvaden upp en kull mellan 2 till 7 mullvadsungar. Mullvadar är ofta väldigt aggressiva och kämpar med varandra, jaktområdet en mullvad kan täcka än sträcker sig upp till ca 900 kvadratmeter.
Mullvadens kännetecken
Mullvadsdjuret är väldigt litet och väger runt 100g. Storleken ligger på ca 15cm med en liten svans på ett par cm. Mullvaden har en rund och avlång kropp, nosen är spetsig. Färgen på pälsen är av det mörkare slaget. Fötterna är nästan skovelliknande och har 5st fingrar. Mullvadens starkaste känselorgan är nosen, ögonen är väldigt små och ytteröron existerar inte (även om den hör bra). En mullvad lever upp till 5 år.