Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Bättre hälsa med träning och motion

Det är väl ingen som är ovetandes om att träning och motion ger hälsofördelar, förutsatt att aktiviteten är regelbunden och att den verkar överbelastande för kroppen. Det räcker ju med en veckas stillasittande för att man ska känna att konditionen har försämrats. Men, det är förmodligen inte så många som vet exakt hur kroppen påverkas av träning och motion. Här är svart på vitt!

För det första förbättras konditionen vid regelbunden träning och motion. Kondition är ett lite luddigt begrepp så vi benar ut saken lite. När du tränar tvingas hjärtat att pumpa ut större volymer blod till kroppens alla kapillärer. Hjärtat är en muskel. Precis som alla andra muskler stärks hjärtat när det tränas. Ju starkare hjärtat blir desto mer blod kan det pumpa ut. Ju snabbare blodet strömmar genom kroppen desto mer syre kan de röda blodkropparna i blodet transportera till cellerna. Kort sagt: syreupptagningsförmågan ökar.

För det andra sover du bättre om du tränar regelbundet. Vi människor behöver mycket sömn. Dessutom bör sömnen vara av god kvalitet. Om vi får för lite kvalitetssömn sjunker både den fysiska och psykiska prestationsförmågan mycket snabbt. Genom träning minskar eventuella rubbningar i utsöndringen av olika hormoner, bland annat sömnhormonet melatonin. Träningen gör helt enkelt att melatonin utsöndras vid rätt tillfälle. Dessutom är det givetvis så att träningen gör att du blir trött och avslappnad, vilket gör att du får lättare att somna och sover djupare.

För det tredje stärks musklerna, skelettet, lederna och senorna i kroppen vid motion och träning. Det krävs inga större mängder träning för att kroppen ska stärkas. Även minimidosen av träning, det vill säga en 30-minuters promenad tre gånger i veckan, ger goda resultat. Ju större träningsmängd desto större effekter på hälsan. Det gäller dock att lyssna på kroppen. Alltför hård träning under alltför lång tid kan göra att kroppen försvagas i stället för att stärkas.

Läs mer om hälsofördelar vid konditionsträning på Kosttillskottguiden.nu >>

Träningsmetoder för att minska i vikt

Antalet dieter och träningsupplägg för att minska i vikt är fler än man kan räkna till. Dessutom går det trender inom viktminskning, vilket gör att en metod, som idag får stor uppmärksamhet för att den anses ge goda resultat på kort tid, snabbt kan försvinna helt för att ersättas av en ny, ”mycket bättre” metod.

Tyvärr finns det inga genvägar för att minska i vikt, även om det finns mer eller mindre nogräknade ”experter” som uppfinner den ena fantastiska viktminskningsmetoden efter den andra (och givetvis tar ordentligt betalt!). För att gå ner i vikt krävs ett kaloriunderskott över tid, det vill säga att man äter mindre än man gör av med och det inte bara under en enstaka dag utan över längre tid. Med träning kan man se till att öka sin förbränning och därmed skapa ett kaloriunderskott utan att behöva svälta sig. Här är tre beprövade träningsmetoder för att minska i vikt.

Intervallträning

High intensity interval training (HIIT) lanserades för några år sedan som en utmärkt träningsmetod för att minska i vikt och det är miljontals människor världen runt som har provat på denna metod med mycket goda resultat. Vad HIIT handlar om, är korta och intensiva intervaller med antingen konditionsträning eller styrketräning, eller både och. Tanken är att man på kort tid ska påfresta kroppen så mycket som möjligt för att dels bränna kalorier, och dels stärka kroppen. HIIT är inte för alla eftersom det krävs en ordentlig arbetsinsats, men för den som har viss träningsvana kan HIIT vara en perfekt väg till viktminskning.

Morgonpromenader

Morgonpromenader är en betydligt mer skonsam träningsmetod än intervallträning. Tanken är att man ska ge sig ut och promenera i rask takt det första man gör på morgonen, det vill säga på fastande mage. Under promenaden kommer då kroppen primärt att använda energi från kroppens fettdepåer.

Traditionell konditionsträning

Med traditionell konditionsträning, såsom till exempel löpning, cykling, simning eller skidåkning, kan man bränna en stor mängd kalorier på kort tid. Om man sedan inte fyller på med motsvarande antal kalorier från kosten kommer man att gå ner i vikt. Viktigast är att man väljer en träningsform som man tycker om och att man inte går ut för hårt i början.

Lämna ett svar