Kategorier
Hälsa och vård Sport och träning

Att få kramp och motverka kramp

När man får kramp i en kroppsdel gör det ofta lite ont. Kramp är en muskelsammandragning som beror på brister av syre, salt eller vätska i kroppsmuskeln. Även nedkylning, sjukdom och förgiftning kan orsaka kramp i musklerna.

När du får kramp kan du ibland med lite massage och utsträckning av musklerna motverka krampen som uppstått. Det kan även fungera med att värma eller kyla muskel för att öka genomströmingen av blod. När krampen beror på brist av vätska, salter och mineraler ska du såklart se till att få i dig det. Först och främst är det vatten som gäller, men när du också behöver få i dig salt och mineral är intag av sportdryck mycket effektivt. Får du kramp under ett träningspass kan du snabbt tillgodose dig en sportdryck som oftast får dig tillbaka direkt på banan och kan fortsätta träna.

Kramp i benen och vaderna

Kramp i benmusklerna som finns i vaderan, fötterna och låren kan motverkas med stretching och massering av de berörda muskleran. Sträck försiktigt ut musklerna genom anpassade stretchövningar, punktmassera musklerna och skaka därefter igenom musklerna för att få igång blodtillförseln. Dessa övningar ska man göra direkt när krampen slår in och även få i sig vätska i form av sportdryck lämpligtvis.

Krampanfall

Krampanfall kan bero på t ex överansträngning, stress, utbrändhet, epilepsianfall och missbruk av droger. Ett krampanfall är muskelsammandragningar i flera muskler samtidigt och kan te sig mycket obehagligt, både för den som råkar ut för det och personer i omgivningen. Får du krampanfall flera gånger bör du uppsöka en läkare och utreda orsaken.

Kramp i magen

Att få kramp i magen kan bero på att tarmarna har blivit irriterade. Irriterade tarmar härör ofta från kost och stress. Genom att äta regelbundet och flera gånger om dagen istället för få stora mål stödjer du magen och tarmaran. Sund fiberrik mat som tex fiberrikt bröd, gröt och grönsaker stimulerar tarmfunktionerna. Undvik framförallt kaffe, starka kryddor och bönor som ger upphov till gaser om du har problem med kramp i magen.

Tips för att behandla kramper i kroppen

Kramp är ett av de tillstånd i kroppen som forskare och läkarvetenskapen inte riktigt vet varför det uppstår. Det finns dock en mängd teorier. En av de förhärskande teorierna grundas på att kramp kan utlösas när det råder brist på vissa viktiga mineraler, till exempel magnesium och salt, i den muskel som drabbas av kramp. En annan skola menar att kramp uppstår när muskeln helt enkelt är så trött att det uppstår ett signalfel i signalerna från musklerna till hjärnan och vice versa.

Två typer av kramp

Inom vården brukar man tala om två typer av kramp. Det handlar om tonisk kramp och klonisk kramp. Ett typiskt tillstånd av tonisk kramp är den ihållande krampen som kan uppstå vid stor fysisk ansträngning. Ett annat exempel är sendrag, där den drabbade kan uppleva att en sena helt enkelt fastnar i ett läge och endast med svårighet kan gå tillbaka. Klonisk kramp är ett tillstånd av okontrollerade muskelryckningar. Detta tillstånd, som på läkarspråk kallas konvulsion, är ovanligt och uppstår främst vid feber, förgiftning eller vid epilepsianfall.

Tonisk kramp kan enkelt behandlas med vila. Vid muskeltrötthet återgår muskelns funktion snart till det normala om överansträngningen upphör. Två andra sätt att behandla kramp är att genom massage samt genom att kyla alternativt värma muskeln. Tanken bakom båda dessa behandlingsmetoder är att öka blodgenomströmningen i den muskel som drabbats av kramp.

För att förebygga tonisk kramp kan rekommenderas att man ser till att man inte har ett underskott av vätska i kroppen. Innan man ger sig ut på ett träningspass är det bra att se till att man får i sig lite extra vätska. Detsamma gäller under och efter träning. Efter träning kan man med fördel även tillsätta mineralerna magnesium, natrium (salt) och kalcium för att motverka kramper. Kalcium och magnesium är två mineraler som ansvarar för muskelsammandragningar och en brist på dessa kan leda till ökade risker för kramp.

Lämna ett svar